Unín (okres Skalica)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Unín
obec
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trnavský kraj
Okres Skalica
Región Záhorie
Vodný tok Unínsky potok
Nadmorská výška 269 m n. m.
Súradnice 48°43′43″S 17°12′53″V / 48,728678°S 17,214789°V / 48.728678; 17.214789
Rozloha 22,73 km² (2 273 ha) [1]
Obyvateľstvo 1 192 (31. 12. 2022) [2]
Hustota 52,44 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1392
Starosta Jakub Vanek[3] (nezávislý)
PSČ 908 46
ŠÚJ 504939
EČV (do r. 2022) SI
Tel. predvoľba +421-34
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Unín, Skalica District
Webová stránka: unin.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Unín je obec na Slovensku v okrese Skalica. Unín je najvyššie položená obec okresu Skalica (269 m). [4]

Polohopis[upraviť | upraviť zdroj]

Unín sa nachádza na západnom Slovensku v Trnavskom kraji. Susedí po cestnej komunikácii s obcami Radimov, Štefanov a Petrova Ves. Obec leží na južnom úpätí Bielych Karpát v Chvojnickej pahorkatine, v juhovýchodnej časti skalického okresu, bokom od hlavných dopravných tepien. Celková výmera obce je 2 273 ha. Obec sa nachádza 12 km od Holíča a 19 km od Skalice.[5]

Prírodné podmienky[upraviť | upraviť zdroj]

Povrch[upraviť | upraviť zdroj]

Obec Unín leží na úpätí Bielych Karpát v Chvojnickej pahorkatine. Chvojnická pahorkatina patrí do geomorfologického celku Záhorská nížina. Unín je najvyššie položená obec v skalickom okrese, presnejšie v rozpätí od 215 do 445 m n. m.. V strede obce bolo nameraných 269 m.n.m. Povrch je tvorený treťohornými štrkmi, ílmi, pieskami a štvrtohornou sprašou a je veľmi členitý. Unín leží v doline, čiže je obklopený kopcami. Väčšina pôd v katastri obce sa využíva na pestovanie poľnohospodárskych plodín. Najvyšší bod obce je Zámčisko. Zámčisko má 434,1 m n. m., je to starobylé hradisko s nálezmi z doby bronzovej a z dôb Veľkej Moravy. Cez Unín vedie aj cyklotrasa, ktorá vedie z Radimova cez Zámčisko a napája sa na cyklotrasu medzi Oreským a Radošovcami.

Vodstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Unínsky potok je vodný tok na Záhorskej nížine, na území okresu Skalica. Je to ľavostranný prítok Moravy s dĺžkou 17 km a je tokom III. rádu. Pramení v Chvojnickej pahorkatine, v podcelku Zámčisko, v nadmorskej výške približne 373 m. Od prameňa tečie západným smerom, severne od obce Petrova Ves vytvára oblúk prehnutý na sever. Pod priehradným múrom rovnomennej vodnej nádrže (vodná nádrž Petrova Ves) už tečie na severozápad. Potok sa vlieva do Moravy juhozápadne od obce Kopčany v nadmorskej výške cca 153 m n. m.. Významná časť preteká intravilánom obce Unín.

Rastlinstvo, živočíšstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Nad obcou sa nachádza relatívne rozsiahly dubový les s prímesou iných väčšinou listnatých stromov. Nižšie položené sú vinohrady, lúky a pasienky. Ostatné plochy boli premenené na ornú pôdu.

Toto územie patrí medzi oblasti, ktoré sa vyznačujú druhovou pestrosťou. V obci sa nachádza spoločenstvo živočíchov žijúcich pri ľudských obydliach. V bezprostrednom okolí obce sú spoločenstvá lesa, lúk a polí. Nad poľami krúži aj dravé vtáctvo ako myšiak hôrny, jastrab a sokol rároh. Na svahoch žije veľa druhov mäkkýšov a hmyzu (roháče, fúzače, bystrušky). Na teplejších miestach sú zastúpené plazy najmä jašterice. V lesoch sa vyskytuje divá zver ako srna, daniel, diviak, líšky či zajace. [1]

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

  • Najstaršie zmienky o osídlení územia obce Unín pochádzajú z neolitu, zo 4. tisícročia pred Kristom.
  • 2000-1250 pred Kr., z doby bronzovej je doložená existencia opevneného hradiska v lokalite Zámčisko.
  • 14. storočie - bol v gotickom slohu postavený farský kostol (dnešný kostol sv. Martina)
  • Najstaršia písomná zmienka o obci pochádza z 28. júla 1392. V donačnej listine Žigmund Luxemburský daroval panstvo Holíču Stiborovi zo Stiboríc, ku ktorému Unín (zapísaný vo forme Wny) vtedy patril.
  • 1439 - vypálili a vyplienili Unín a okolité obce bývalí husickí velitelia.
  • 1452 - mala obec 52 usadlostí, čo zodpovedalo asi 400 až 600 obyvateľom.
  • 1694 - podľa urbára Holíčskeho panstva obec patrila k najväčším sídlam v rámci panstva.
  • 1802 - v obci žilo 1309 katolíkov a 65 Židov.
  • 1869 - sa konalo prvé moderné sčítanie ľudu, v obci vtedy žilo 1 275 ľudí v 221 domoch.
  • Počas prvej svetovej vojny z obce bojovalo 172 mužov, z ktorých 31 položilo život.
  • 1923 - bola zavedená 7-ročná školská dochádzka.
  • 1938 - mala obec 1 497 obyvateľov, z toho 1 442 slovenskej národnosti, 18 českej, 1 židovskej a 4 cigánskej.
  • 1939 - na konci školského roka prepadlo 52 žiakov.
  • 1942 - väčšina židovských obyvateľov bola odvezená do koncentračných táborov.
  • Po prechode frontu v apríli 1945 bola obec jednou z najviac poškodených v okrese, obec sa však rýchlo pozviechala z vojnových škôd a začala rušná stavebná činnosť.
  • 1961 - podľa sčítania ľudu žilo v obci 1 325 obyvateľov, z toho 637 mužov, 688 žien a obec mala 294 rodinných domov.[6]

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku roka 2017 mala obec 1 220 obyvateľov, z toho 620 mužov a 600 žien. Z tohto počtu je najviac obyvateľov v produktívnom veku (viac ako 60%), menej v poproduktívnom veku (viac ako 20%) a najmenej je obyvateľov v predproduktívnom veku (okolo 17%). Súčasný nárast obyvateľov v poproduktívnom veku sa obec snaží riešiť predajom stavebných pozemkov pre rodinné domy, ktoré majú prilákať mladé rodiny do obce.

V rokoch 2008-2010 bol stredný stav obyvateľstva 1 203 občanov. V týchto rokoch sa priemerne živonarodilo 9 detí a zomrelo 17 ľudí. V týchto rokoch bol v obci prirodzený úbytok - 8 obyvateľov. Avšak počet prisťahovaných bol priemerne 22 obyvateľov za rok a počet vysťahovaných 13 obyvateľov za rok. Na základe uvedených skutočností obec mala prirodzený prírastok, i keď minimálny (jedného obyvateľa).

Väčšina obyvateľov obce sa hlási ku rímskokatolíckemu vierovyznaniu, preto sa v obci nachádzajú dva rímskokatolícke kostoly, ktoré sa obidva využívajú na bohoslužby. 

Kultúra a zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rímskokatolícky kostol sv. Martina, jednoloďová pôvodne gotická stavba s polygonálnym ukončením presbytéria a mierne predstavanou vežou z druhej polovice 14. storočia. V druhej polovici 18. storočia ho zásadne barokovo prestavali.[7] Presbytérium je zaklenuté gotickou rebrovou klenbou. Nachádza sa tu barokovo-klasicistický oltár a kazateľnica z konca 18. storočia. Kostol je výnimočný dynamickým barokovým priečelím, ktoré je konkávne prehnuté. Fasády kostola sú členené lizénami a segmentovo ukončenými oknami so šambránami. Veža je bohato členená pilastrami a kordónovými rímsami. Ukončená je segmentovou korunnou rímsou a atypickou murovanou nadstavbou s ihlancovou helmicou.
  • Kaplnka sv. Barbory, jednoloďová barokovo-klasicistická stavba s polygonálnym ukončením presbytéria a predstavanou vežou z roku 1793. Stojí na mieste staršej stavby zo 17. storočia. Presbytérium je zaklenuté českou plackou, loď je zaklenutá pruskými klenbami. Nachádza sa tu klasicistický oltár s novším obrazom sv. Barbory z roku 1861 od C. Gutscha a klasicistická krstiteľnica z druhej polovice 18. storočia.[8] Kaplnka má hladké fasády so segmentovo ukončenými oknami. Veža je v dolnej časti dekorovaná pásovaním, horizontálne členená kordónovou rímsou, v hornej časti lemovaná lizénovým rámom a ukončená korunnou rímsou s terčíkom a zvonovitou helmicou.

Turistika[upraviť | upraviť zdroj]

Hoštečná studienka

V okolí vyviera studienka známa ako Hoštečná. Traduje sa, že sa pred mnohými  rokmi na tomto mieste stal zázrak. Na tomto mieste je z tohto dôvodu vybudovaná kaplnka.

Zámčisko

Zámčisko je ako podcelok Chvojnickej pahorkatiny viditeľný už z diaľky. Pomerne prudko vyrastá z okolitých rovín a pahorkov. Jeho najvyšší vrch je rovnako Zámčisko (434 m n.m.). Zámčisko  je vôbec najvyšším bodom Záhoria, ak nerátame vrchy v pohorí Malé a Biele Karpaty. Zámčisko sa určite oplatí navštíviť nie len kvôli jeho kráse, ale aj kvôli bohatej histórii.

Rozhľadňa

Vznikla v roku 2014 v katastri obce Unín. Je vysoká 11,5 metra. Vo vnútri má namiesto schodov kovové rebríky.  Z rozhľadne je vidieť na Biele Karpaty, Pálavu a Malé Karpaty.

Nad obcou sa nachádza Kaplnka Panny Márie, ktorá je východiskovým bodom do unínskych vinohradov, kde sa okrem Poľovníckej chaty (dejisko Unínskych samohybov) nachádza aj kaplnka sv. Urbana a príjemné posedenie pri pitnej studničke.

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

V obci Unín sa organizujú rôzne akcie. Na svoje si prídu aj tí najmenší ale aj starší občania. Medzi pravidelne organizované podujatia patria Unínske hody, ktoré sa viažu k dátumom 15.8 (Nanebovzatie Panny Márie) a 11.11 (Martin).  Pravdepodobne najväčším podujatím sú Unínske samohyby, ktoré sa uskutočňujú v letných mesiacoch a v tomto roku oslávili 15. výročie. V roku 2002 partia nadšencov (dnešný DT klub) pre podomácky vyrobenú techniku po vzájomnom „podpichovaní sa“ o tom, kto má ten najlepší stroj zorganizovala medzi miestnymi majiteľmi tejto techniky, u poľovníckej chaty na tú dobu netradičné preteky v zápolení „samohybov“.

Obec Unín každoročne pripravuje jednodňovú akciu pre deti - tzv. Rozprávkový pochod. Akcia sa pravidelne uskutočňuje v mesiaci jún za priaznivého počasia. Ďalšie pravidelne organizované akcie sú Fašiangy s pochovávaním basy, Deň matiek, Jasličková pobožnosť, pochod unínskych Mikulášov,diskozábavy, stavanie mája, krojovaná zábava a mnohé ďalšie.

Hospodárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

V obci sa nachádza Roľnícke družstvo Petrova Ves. Roľnícke družstvo obhospodaruje pozemky v k.ú. Unín, Petrova Ves, Radimov, Letničie. Celková výmera pôdy predstavuje 3 419 ha, z toho poľnohospodárska pôda predstavuje 3 402 ha.

Ťažiskom podnikania je živočíšna výroba a rastlinná výroba. V rastlinnej výrobe družstvo podniká v pestovaní tradičných poľných kultúr ako sú obilniny, olejniny, krmoviny. V živočíšnej výrobe sa zameriava na produkciu mlieka a výkrm ošípaných.

V obci pôsobí firma Kovovýroba Unín, s.r.o., ktorá sa špecializuje na výrobu kovových konštrukcií a ich častí, výrobu komponentov na svietidlá a ďalšie. V obci sú známe stolárstva ako VAREZ INTERIER, spol. s r.o. a Levil interiér.

Zo služieb sa v obci nachádza Základná škola s materskou školou, Domov dôchodcov Barborka, zdravotné stredisko s lekárňou, reštaurácia Restaurant & Pizza Bon Appétit, obecná pálenica a ďalšie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2023-04-03, [cit. 2023-04-12]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2022 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2022-10-30. Dostupné online.
  4. Základné informácie | Obec Unín [online]. unin.sk, [cit. 2017-05-16]. Dostupné online. Archivované 2017-06-29 z originálu.
  5. Základné informácie | Obec Unín [online]. www.unin.sk, [cit. 2017-05-25]. Dostupné online. Archivované 2017-06-29 z originálu.
  6. KALENDÁRIUM OBCE UNÍN. [s.l.] : [s.n.].
  7. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.
  8. Unín - Kaplnka (Kostol) sv. Barbory [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.
  9. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.
  10. Židovský cintorín, Unín [online]. Epocha. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]