Unionizmus v Írsku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Unionisti dnes chcú, aby Severné Írsko zostalo súčasťou Spojeného kráľovstva s Anglickom, Škótskom a Walesom

Írsky unionizmus je ideológia, ktorá podporuje podobu určitého pokračovania politickej únie medzi Írskom a Veľkou Britániou. Od rozdelenia Írska sa unionizmus v Írsku zameriava najmä na udržanie a zachovanie Severného Írska v rámci Spojeného kráľovstva. V tomto kontexte alebo v kontexte udalostí ktoré viedli k vytvoreniu Severného Írska, je možné rozlišovať medzi ulsterským unionizmom a unionizmom inde v Írsku.

Politický vzťah medzi Anglickom a Írskom sa datuje od normanskej invázie v 12. storočí. Dohodou o únií v roku 1800 bolo vytvorené Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Írska. V roku 1922 26 grófstiev Írska získalo samostatnosť od Veľkej Británie ako domínia Írsky slobodný štát. V roku 1949 táto domínia sa stala republikou a opustila Commonwealth. Zvyšných 6 grófstiev predstavovalo územie Severného Írska zostalo súčasťou toho, čo sa v roku 1927 premenovalo na Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska. Dnes je aktívny unionizmus ohromný problém Severného Írska ktorý sa zaoberá predovšetkým vzťahmi medzi Severným Írskom a Veľkou Britániou.

Unionizmus a jeho protikladná ideológia - írsky nacionalizmus sú spojené s etnickými a/alebo náboženskými komunitami. Najviac, ale nie všetci, unionisti sú s protestantského prostredia. nacionalisti sú prevažne s katolíckeho prostredia. Avšak toto je len zovšeobecnenie pretože sú aj protestantský nacionalisti aj katolícky unionisti ako aj ďalší prisťahovalci ktorí niesu ani katolíci ani protestanti.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Unionism in Ireland na anglickej Wikipédii.