University of Edinburgh

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Edinburská univerzita

Iné názvy
Latinský názovUniversitatis Academicae Edinburgensis
Základné informácie
Poloha Edinburg, Škótsko, Veľká Británia
SkratkaUoE
TypVerejná
Rok založenia1583
Vedenie
RektorPeter McColl
KancelárJej veličenstvo Princezná Anna
Štatistické údaje
Počet študentov31.323
Rozpočet238 miliónov GBP
Kontaktné údaje
Oficiálny webwww.ed.ac.uk

University of Edinburgh (dosl. Edinburská univerzita), založená v roku 1583 [1], je verejnou univerzitou v Edinburgu, hlavnom meste Škótska.

Bola založená ako štvrtá univerzita v Škótsku a šiesta vo Veľkej Británii a patrí medzi najprestížnejšie univerzity na svete. [2] Univerzita dostáva každoročne približne 60 000 prihlášok, čo ju robí druhou najpopulárnejšou univerzitou v Británii podľa počtu uchádzačov. [3] V akademickom roku 2010-2011 boli šance na prijatie 27% [4] Univerzita je hlboko prepojená s mestom; mnohé z budov v historickom Starom meste patria univerzite.

Inštitúcie zo Spojeného kráľovstva každoročne dominujú na popredných miestach medzinárodných rebríčkov.[5] Edinburgská univerzita je podľa rebríčkov QS a Times Higher Education Ranking z roku 2021 šiesta, resp. siedma v Európe [6] [7] a dvaciata na svete podľa rebríčka QS z roku 2021.[6] V humanitných odboroch sa v rebríčku Times Higher Education Ranking 2012-13 umiestnila na 11. mieste na svete. Je členom Russell Group, rovnako ako aj Ligy európskych výskumných univerzít, združenia 21 výskumných univerzít v Európe [8]. Univerzita má taktiež historické vzťahy, ako aj súčasné partnerstvá, s akademickými inštitúciami v Spojených štátoch a Kanade, vrátane členov Ivy League či U15. Má tretie najvyššie imanie zo všetkých univerzít vo Veľkej Británii po univerzitách v Cambridge a Oxforde.

Univerzita hrala významnú úlohu v budovaní reputácie Edinburgu ako hlavného intelektuálneho centra počas osvietenstva a pomohla mestu získať prezývku Atény severu. Medzi absolventov univerzity patria niektoré z hlavných postáv moderných dejín, vrátane prírodovedca Charlesa Darwina, fyzika Jamesa Clerka Maxwella, filozofa Davida Humea, matematika Thomasa Bayesa, lekára Josepha Listera, signatárov americkej Deklarácie nezávislosti Johna Witherspoona a Benjamina Rusha, vynálezcu Alexandera Grahama Bella, prvého prezidenta Tanzánie Juliusa Nyerere, ako aj zástup slávnych spisovateľov ako Sir Arthur Conan Doyle, Robert Louis Stevenson, J.M. Barrie či Sir Walter Scott. [9]

Univerzita sa cez súčasných pracovníkov a absolventov spája s niektorými z najvýznamnejších intelektuálnych a vedeckých pokrokov v ľudských dejinách, vrátane položenia základov modernej ekonómie, sociólogie a geológie, kvantovej mechaniky, elektromagnetizmu, termodynamiky, antiseptickej chirurgie, nefrológie a evolučnej teórie; objavu oxidu uhličitého, latentného tepla, špecifického tepla, anestézie chloroformom, SARS, vakcíny HPV a Higgsovho mechanizmu; a vynálezu telefónu, injekčnej ihly, kaleidoskopu, visutých dráh, vákuovej nádoby, bankomatu, ponornej komory a umelého oplodnenia. Je taktiež spojená s osemnástimi držiteľmi Nobelových cien, jedným víťazom Abelovej ceny, viacerými držiteľmi Turingovej ceny, tromi premiérmi Veľkej Británie, dvoma momentálne slúžiacimi sudcami Najvyššieho súdu Veľkej Británie a viacerými zlatými olympijskými medalistami [10]

Stále sa taktiež spája s britskou kráľovskou rodinu; princ Filip bol kancelárom od roku 1953 do roku 2011 a princezná Anna je ňou od roku 2011 [11]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Založenie[upraviť | upraviť zdroj]

Univerzita začala ako právnická fakulta, založená Edinburgskou mestskou radou a bola postavená z časti na dedičstve, ktoré zanechal biskup Robert Reid z Katedrály sv. Magnusa v Orkney [12] Snahou mestskej rady a mestských ministrov inštitúcia rozšírila svoj záber a formálne bola ustanovená ako univerzita kráľovským dekrétom, vydaným Jakubom I. v roku 1582 na žiadosť mestskej rady [13]. Toto bolo v tom čase nezvyčajné, keďže väčšina univerzít bola založená pápežskými bulami [14]. Najprv známa ako “Tounisovo kolégium” bola v roku 1617 premenovaná na Kolégium kráľa Jakuba. Vyučovanie začalo v roku 1583 pod vedením mladého absolventa univerzity v St. Andrews, Roberta Pollocka [12]. Bola štvrtou škótskou univerzitou v čase, kedy oveľa ľudnatejšie a bohatšie Anglicko malo iba dve. Edinburg sa do príchodu 18. storočia stal vedúcim centrom európskeho osvietenstva (viď škótske osvietenstvo).

Rozvoj[upraviť | upraviť zdroj]

Staré Kolégium

Pred vybudovaním Starého kolégia (Old College) podľa plánov Roberta Adama, zrealizovaných po napoleonských vojnách architektom Williamom Henrym Playfairom, nemala Edinburgská univerzita vlastné budovy a pôsobila v rôznych budovách od svojho založenia do začiatku 19. storočia. Prvou budovou, postavenou pre univerzitu, bolo Staré kolégium, v súčasnosti Právnická fakulta, nachádzajúca sa na South Bridge. Jej prvou silnou stránkou bola výučba anatómie a rozvoj chirurgie, z čoho sa rozšírila na mnohé iné odbory. Z podzemia neďalekého domu viedol anatomický tunel. Viedol pod vtedajšou North College Street (teraz Chambers Street) a popod univerzitné budovy, až kým nedorazil do anatomickej prednáškovej sály univerzity, kam sa cezeň prenášali telá na pitvy. Z tohto tunelu bolo vzaté telo Williama Burkea potom, čo ho obesili.

Koncom 19. storočia začínalo byť Staré kolégium preplnené a Robert Rowand Anderson bol poverený navrhnutím nových priestorov Lekárskej fakulty v roku 1875. Lekárska fakulta bola postavená viacmenej podľa jeho návrhu a bola dokončená pridaním McEwanovej auly (McEwan Hall) v 80. rokoch 19. storočia.

Budova Nového kolégia univerzity.

Budova, ktorá je dnes známa ako Nové kolégium, bola pôvodne postavená ako kolégium Slobodnej cirkvi (Free Church) v 40. rokoch 19. storočia a od 20. rokov 20. storočia je domovom Teologickej fakulty univerzity.

Univerzita spravuje niekoľko historických aj moderných budov v meste, vrátane najstaršej koncertnej sieni v Škótsku a druhej najstaršej v prevádzke na britských ostrovoch, koncertnú sieň sv. Cecílie (St Cecilia's Concert Hall); Teviot Row House, najstaršiu budovu študentskej organizácie na svete a zrekonštruované študentské internáty zo 17. storočia Mylne's Court, ktoré sa nachádzajú na vrchole edinburgskej Royal Mile.

Budova, v ktorej sídli univerzitný Geografický inštitút, bola raz súčasťou Kráľovskej nemocnice (Royal Infirmary).

Univerzitná knižnica je od samotnej univerzity mladšia o tri roky. Bola založená v roku 1580 darom veľkej zbierky od Clementa Littilla a jej zbierka sa rozrástla na najväčšiu univerzitnú knižnicu v Škótsku s viac ako dvoma miliónmi periodík, rukopisov, doktorských prác, mikrofilmov a tlačených diel. Tieto sú uchované v hlavnej budove univerzitnej knižnice na Jurajovom námestí (George Square) - jednej z najväčších budov akademických knižníc v Európe, navrhnutej Basilom Spenceom - a rozsiahlej sieti fakultných a katedrových knižníc.

Dve najstaršie fakulty - právnická a teologická - sú obe vo svojich odboroch vysoko uznávané. Právo sa nachádza v Starom kolégiu, zatiaľ čo teológia sídli v Novom kolégiu. Študenti sú na univerzite zastupovaní Študentskou asociáciou edinburgskej unvierzity (EUSA), ktorá pozostáva zo Zastupiteľskej rady študentov (SRC), založenej v roku 1884 Robertom Fitzroyom Bellom. Sú taktiež zastupovaní Športovou asociáciou edinburgskej univerzity (EUSU), ktorá bola založená v roku 1866.

Lekárska fakulta je uznávaná po celom svete. Bola považovaná za najlepšiu lekársku fakultu v anglicky hovoriacom svete počas 18. storočia a v prvej polovici 19. storočia. (Prvá lekárska fakulta v Spojených štátoch bola založená na Univerzite v Pennsylvánii v roku 1765 absolventmi Edinburgskej univerzity Johnom Morganom a Williamom Shippenom). Momentálne sa nachádza na prvom mieste v najnovšom hodnotení kvality výskumu v Británii.

Univerzitná McEwanova aula

V roku 2002 bola univerzita reorganizovaná z pôvodných 9 fakúlt do troch širších. Pozostáva teraz z fakulty filozofických a spoločenských vied, fakulty prírodných vied a inžinierstva a lekárskej a veterinárnej fakulty. Tieto fakulty zahŕňajú katedry, ktoré majú relatívne vysokú mieru samostatnosti čo sa financii a vnútornej organizácie týka. Toto prinesilo istú mieru podobnosti (aspoň čo sa organizácie týka) naprieč univerzitou. 1. augusta 2011 sa Edinburgská vysoká škola umenia (Edinburgh College of Art, založená v roku 1760) spojila s Edinburgskou univerzitou. Ako dôsledok tohto spojenia sa Edinburgská vysoká škola umenia spojila s univerzitnou katedrou umenia, kultúry a prostredia a vytvorila novú (rozšírenú) umeleckú fakultu v rámci univerzity

Postavenie a reputácia[upraviť | upraviť zdroj]

Spojené kráľovstvo je najobľúbenejšou krajinou v Európe pre zahraničných študentov.[5] V roku 2013 sa Edinburgská univerzita umiestnila na sedemnástom mieste celosvetového rebríčka univerzít. Podľa prieskumov QS Akademického hodnotenia 2011-2012 sa Edinburgská univerzita umiestnila na prvom mieste v Škótsku, piatom mieste v Spojenom kráľovstve a na dvadsiatom mieste celosvetovej akademickej reputácie. V roku 2012 sa, podľa Times Higher Education, nachádzala na 49 mieste v svetovom rebríčku a na šiestom mieste rebríčka pre univerzity v Spojenom kráľovstve.

Študentský život[upraviť | upraviť zdroj]

Univerzitný šport[upraviť | upraviť zdroj]

Športové aktivity na Edinburgskej Univerzite sú zastrešované 67 športovými klubmi. Výber športov siaha od tradičnejšieho futbalu, či rugby, až po nezvyčajnejšie Ultimate Frisbee, alebo paraglajding. Všetky univerzitné kluby spadajú pod Športový Zväz Edinburgskej Univerzity. V rebríčkoch Britskej Univerzitnej Športovej Asociácie (BUSA) sa Edinburgská univerzita od roku 2005 drží v TOP6 v celej Veľkej Británií a absolútne dominuje medzi škótskymi vysokými školami. Na olympijských hrách v roku 2012 vybojovali absolventi Edinburgskej univerzity tri zlaté medaily. Dve získal cyklista Sir Chris Hoy a jednu veslárka Katherine Grainger. [15]


Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. História Edinburghskej Univerzity na Britannice
  2. QS World University Rankings
  3. Times Good University Guide - Most Applications
  4. University of Edinburgh Admissions Statistics
  5. a b The top 108 best universities in the United Kingdom: 2022 rankings [online]. www.study.eu, [cit. 2022-10-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. a b QS World University Rankings 2021 : Top Global Universities [online]. Top Universities, [cit. 2022-10-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. World University Rankings [online]. Times Higher Education (THE), 2020-08-25, [cit. 2022-10-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. League of European Research Universities [online]. [Cit. 2013-12-21]. Dostupné online. Archivované 2010-06-04 z originálu.
  9. Slávni absolventi Edinburgskej Univerzity
  10. Absolventi Edinburgskej Univerzity
  11. New Chancellor elected | News |
  12. a b A Short History of the University of Edinburgh: 1556-1889. [s.l.] : Horn, D. B., 1967. (Anglicky)
  13. GRANT, Alexander. The Story of the University of Edinburgh. London : [s.n.], 1884. (Anglicky)
  14. Cwrl.utexas.edu [online]. [Cit. 2012-11-15]. Dostupné online. Archivované 2009-02-20 z originálu. (Anglicky)
  15. Edinburgh tops university medals table [online]. Telegraph, [cit. 2013-08-16]. dátum vydania = 12 August 2012 Dostupné online. (Anglicky)