Urbacodon

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Urbacodon
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Urbacodon itemirensis
Averianov a Sues, 2007
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Urbacodon je vyhynutý rod malého dravého dinosaura z čeľade Troodontidae, žijúceho na území dnešného Uzbekistanu v období vrchnej kriedy (asi pred 95 Ma). Jeho jediným druhom je Urbacodon itemirensis.

Prvá časť názvu je akronym, na počesť Uzbeckých, Ruských, Britských, Amerických a Kanadských vedcov, ktorí tohto dinosaura objavili. Pomenovaný bol v roku 2007 na základe ľavého čeľustného oblúka s 32 zubami. Čeľusť bola dlhá 79,2 mm.

Tento troodont bol objavený v súvrství Džarakuduk cenomanskej staroby. Autori opisu tiež identifikovali zuby rovnakého rodu v súvrství Bissekty turónskej staroby (Urbacodon sp.). Urbacodon sa výrazne podobal rodom Byronosaurus a Mei, v niektorých detailoch sa však od nich výrazne líši (napr. zubom chýba typické vrúbkovanie).[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. AVERIANOV, A. O., SUES, H. D.. A new troodontid (Dinosauria: Theropoda) from the Cenomanian of Uzbekistan, with a review of troodontid records from the territories of the former Soviet Union. Journal of Vertebrate Paleontology, 2007, roč. 27, čís. 1, s. 87 – 98. DOI10.1671/0272-4634(2007)27[87:ANTDTF2.0.CO;2].

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Urbacodon na českej Wikipédii.