Urban exploration

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Urban exploration v praxi

Urban exploration (skrátene urbex; doslova „mestský prieskum“) alebo infiltrácia je súkromný prieskum verejne/oficiálne neprístupných nadzemných aj podzemných objektov a zariadení vytvorených ľuďmi najmä v mestách.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Urban exploration je prienikom medzi „archeológiou“, fotografovaním interiérov nevyužívanej architektúry a adrenalínovým športom. Medzi skúmané objekty patria najmä katakomby, staré nepoužívané budovy, kanalizácia, staré továrne, strechy, kostoly, nemocnice, tunely, mosty a podobne.

Motiváciou pre mestský prieskum môže byť amatérsky či profesionálny záujem o podobu a dejiny zaujímavých architektonických diel (najmä továrenské haly, mosty, tunely), niektorí nadšenci urbexu vyhľadávajú v budovách zvyšky starých strojov alebo technologického vybavenia, iní sú skôr fotografmi, ktorí iba hľadajú zaujímavé exteriéry alebo interiéry (v opustených budovách, továrňach, železničných staniciach), prípadne hľadajú netradičné výhľady (na mostoch alebo komínoch) a pod. Časť nadšencov vníma urbex ako módny adrenalínový šport a ich cieľom je dostať sa na neprístupné alebo zákonom zakázané miesta, kde si často zhotovujú fotografie a videá, ktoré zverejňujú na internete.

Pre mestský prieskum by ale malo platiť základné pravidlo: „Neodnášaj nič než fotky, nenechávaj nič než stopy“. Je neprípustné z navštívených objektov niečo vyniesť alebo ich akýmkoľvek spôsobom znehodnocovať. Prívrženci urban exploration sa naopak snažia poukázať na kultúrno-umelecké hodnoty opustených objektov a iniciovať ich obnovu.[1]

Na Slovensku sa urbexu venuje niekoľko desiatok nadšencov, jedným z nich je aj youtuber Ivan Donoval a maliar Juraj Florek, ktorý v roku 2017 pripravuje vlastnú knihu o fenoméne urban exploration.[2]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • FAIGLOVÁ, Barbora - HAVLÍKOVÁ, Katka: Urbex : opuštěná místa v Čechách. Praha : Grada, 2015. 141 s. ISBN 978-80-247-5336-2
  • GREGOR, Marek (text) - SVOBODA, Tomáš (foto): Objevování rozpadu : Fotograf Tomáš Svoboda už několik let dokumentuje vybydlené městské objekty po celém světě. In: REFLEX, r. XXVII, č. 44, 3. 11. 2016, s. 42 - 49.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ADAMCOVÁ, Simona: Navštevujú miesta kde už nikto nežije. Lokalitu neprezradia. In: SME 17. 8. 2016, dostupné online.
  2. NÉMETH, Jana: Maliar Juraj Florek preskakuje ploty, aby objavil krásu v ruinách fabrík, bitúnkov či škôl. In: Denník N, 14. 9. 2017. dostupné on-line.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]