Usť-Katavskij vagonostroiteľnyj zavod imeni S. M. Kirova

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Usť-Katavskij vagonostroiteľnyj zavod imeni S. M. Kirova (skr. UKVZ; rus. Усть-Катавский вагоностроительный завод имени С. М. Кирова) je strojársky závod v Usť-Katavsku v Čeľabinskej oblasti v Rusku. Bol založený už v roku 1758 a od roku 1901 vyrába električky. Okrem toho sa tu vyrába tiež množstvo ďalších vecí, od rôznych zložitých priemyselných súčiastok až po detské trojkolky.

UKVZ je najvýznamnejší z ruských električkových výrobcov. V dobách ZSSR bol hlavným producentom električiek pre ZSSR, a po ČKD druhý najväčší výrobca električiek na svete. Jeho produkcia tak tvorí veľkú časť vozových parkov skoro všetkých električkových prevádzok Ruska a iných bývalých republík ZSSR. Obzvlášť rozšírený je voz KTM-5, ktorých bolo v rokoch 1963-1992 vyrobených skoro 15 000 kusov.

Po páde ZSSR sa UKVZ potýkalo s výrazným poklesom objednávok. Na začiatku 90. rokov bol predstavený voz KTM-8, ktorého produkcia sa zastavila v roku 2007 po vyrobení približne 1500 kusov. Od roku 1999 je v ponuke modernejšie vozidlo KTM-19 (v ruskom jednotnom značení označovaný ako 71-619), ktorý se vyrába dodnes. Roku 2006 UKVZ ako prvý v Rusku vyrobil nízkopodlažnú niekoľkočlánkovú električku (KTM-30). Od roku 2009 je ponúkaný čiastočne nízkopodlažný voz KTM-23 (71-623) nadväzujúci na predchádzaujúce modely

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku UKVZ na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).