Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z VÚSCH)
Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb
(VÚSCH)
Špecializovaná nemocnica
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Košický kraj
Okres Košice II.
Mesto Košice
Mestská časť Západ
Poloha Ondavská 8, 040 11 Košice
 - súradnice 48°43′17″S 21°14′26″V / 48,721331°S 21,240652°V / 48.721331; 21.240652
Vznik 1. január 2003
Lôžok 170
Kliniky/Oddelenia 10
Vlastník Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky
IČO 36 601 284
Generálny riaditeľ MUDr. Štefan Lukačín PhD.
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Košíc
Poloha v rámci Košíc
Webová stránka: vusch.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (skrátene "VÚSCH") je zdravotníckym zariadením poskytujúcim zdravotnú starostlivosť a služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v špecializovanej nemocnici a v špecializovaných ambulanciách a zariadeniach spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek. VÚSCH je akciová spoločnosť so sídlom na ulici Ondavská 8 v Košiciach - mestskej časti Západ, IČO: 36 601 284, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Košice I, oddiel: Sa, vložka číslo: 1360/V. Jediným akcionárom spoločnosti je Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

VÚSCH poskytuje špecializovanú zdravotnú starostlivosť pre zhruba 1,5 milióna obyvateľov Košického samosprávneho kraja a Prešovského samosprávneho kraja.[1] Ročne to predstavuje okolo 80-tisíc pacientov.[2]

Hlavnou úlohou VÚSCH je poskytovanie komplexnej kardiovaskulárnej starostlivosti v rámci regiónu východného Slovenska, a to v ambulantnej ako aj v lôžkovej časti, vrátane invazívneho kardiologického a kardiochirurgického programu. Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb je nositeľom mnohých certifikátov kvality od popredných certifikačných spoločností. V súlade s platnou legislatívou sú pravidelne sledované a vyhodnocované ukazovatele kvality, ako aj výskyt nežiadúcich udalostí.

V lôžkovej časti VÚSCH sa na klinických pracoviskách zabezpečuje, okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti v danom medicínskom odbore, v spolupráci s Lekárskou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v Košiciach pregraduálne, postgraduálne a špecializované vzdelávanie. Kliniky v rámci VÚSCH týmto pripravujú študentov a mladých lekárov na ich budúce povolanie.

VÚSCH svojím odborným významom presahuje rámec regiónu východného Slovenska, keďže je v rámci liečby kardiovaskulárnych ochorení súčasťou siete troch slovenských špecializovaných kardioústavov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb bol ako špecializované zdravotnícke zariadenie zriadené Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky s účinnosťou od 1. januára 2003. VÚSCH vznikol delimitáciou kardiocentra vtedajšej Fakultnej nemocnice s poliklinikou na Triede SNP 1 v Košiciach, ktoré pozostávalo z kardiologického a kardiochirurgického oddelenia. V januári 2006 vznikla samostatná akciová spoločnosť Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb Košice, a.s so sídlom na Triede SNP 1 v Košiciach, ktorá neskôr zmenila názov na Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s. Sídlo akciovej spoločnosti bolo po ukončení výstavby samostatného objektu VÚSCH presunuté na ulicu Ondavská 8 v Košiciach.

Dňa 26. júna 2009 boli otvorené nové priestory VÚSCH na ulici Ondavská 8 v Košiciach - mestskej časti Západ. Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s. dovtedy pôsobil v prenajatých priestoroch Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice, ktoré sa nachádzali na piatich rôznych poschodiach 17-poschodovej budovy. Presťahovanie VÚSCH do nových priestorov umožnilo zvýšenie počtu lôžok zo 129 na 170 a operačných sál z troch na päť.[3][4]

VÚSCH má v súčasnosti najmodernejšie špičkové prístrojové vybavenie a príjemné moderne zariadené priestory, ktoré poskytujú pacientom adekvátne pohodlie a sú súčasťou celého procesu kvalitnej liečby. Všetky pracoviská, ktoré sú súčasne klinikami Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a VÚSCH majú vysokú kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Trvalou prioritou manažmentu VÚSCH je zabezpečenie špičkovej úrovne poskytovanej zdravotnej starostlivosti a propacientsky prístup.

Kliniky, oddelenia a pracoviská[upraviť | upraviť zdroj]

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb6 kliník a 4 oddelenia, a to I. Kardiologickú kliniku, II. Kardiologickú kliniku, Kliniku angiológie, Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny, Kliniku cievnej chirurgie, Kliniku srdcovej chirurgie, Oddelenie rádiológie, Oddelenie intervenčnej rádiológie, Oddelenie operačných sál a Oddelenie laboratórnej medicíny.

V ambulantnej časti VÚSCH prevádzkuje kardiologickú ambulanciu, arytmologickú ambulanciu, ambulanciu kliniky srdcovej chirurgie, angiologickú ambulanciu a ambulanciu cievnej chirurgie,  ako aj vysoko špecializované krajské poradne pre synkopálne stavy, chlopňové srdcové chyby a vrodené chyby srdca v dospelosti.

Na základe povolenia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky je VÚSCH oprávnený prevádzkovať zariadenie biomedicínskeho výskumu.

VÚSCH je zároveň poskytovateľom lekárenskej starostlivosti vo verejnej lekárni pod názvom Lekáreň VÚSCH.

Rozširovanie poskytovaných služieb[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 13. júna 2019 sa uskutočnilo otvorenie druhej etapy rozvoja Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb, a to druhej budovy komplexu VÚSCH, v ktorom sa nachádza Diagnostické, preventívne a výskumné centrum. Celkové náklady na výstavbu, vrátane prístrojového vybavenia, boli vyčíslené na 14,8 milióna EUR.[5][6]

Začiatkom roku 2022 VÚSCH otvorilo nové Centrum preventívnej a športovej kardiológie[7], v ktorom sa realizujú komplexné preventívne kardiologické vyšetrenia najmodernejšou medicínskou technikou pod odborným dohľadom špičkových atestovaných kardiológov na úrovni najvyšších medzinárodných štandardov. Preventívne vyšetrenia kardiovaskulárneho systému dokážu s vysokou pravdepodobnosťou identifikovať, či človek patrí k skupine ľudí, ktorí môžu byť vo väzbe na veľkú fyzickú námahu ohrození akútnym poškodením zdravia.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb [online]. Košice: kosice.virtualne.sk, [cit. 2020-12-30]. Dostupné online.
  2. MIKULOVÁ, Eva. Najväčšou pýchou novej budovy VÚSCH je hybridná operačná sála, FOTO [online]. Košice: kosice.dnes24.sk, 2019-06-13, [cit. 2020-12-30]. Dostupné online.
  3. Mesto Košice. Ústav srdcových a cievnych chorôb v nových priestoroch [online]. Košice: kosice.sk, [cit. 2020-12-30]. Dostupné online.
  4. Online Solutions, s.r.o.. Východoslovenský ústav srdcových chorôb otvára nové priestory [online]. Košice: zzz.sk, 2009-06-26, [cit. 2020-12-30]. Dostupné online.
  5. ALMÁŠIOVÁ, Monika. Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb otvoril druhú budovu. SME (Bratislava: Petit Press), 2019-06-13. Dostupné online [cit. 2020-12-30]. ISSN 1335-4418.
  6. TA3 TASR. VÚSCH rozšírili o ďalšie pracoviská, pribudol nový pavilón. TA3 (Bratislava: C.E.N.), 2019-06-13. Dostupné online [cit. 2020-12-30]. Archivované 2019-06-14 z originálu.
  7. Centrum preventívnej a športovej kardiológie [online]. [Cit. 2022-05-06]. Dostupné online. (po anglicky)