Vážka rybničná

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vážka rybničná

Samička vážky rybničnej
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Orthetrum cancellatum
Linnaeus, 1758
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Vážka rybničná (Orthetrum cancellatum) je na Slovensku bežný druh[1] euro-ázijskej vážky. Vyskytuje sa takmer v celej Európe, okrem severných oblastí Spojeného kráľovstva[2] a Škandinávie a v Ázii až po Kašmír a Mongolsko.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Telo vážky rybničnej je dlhé 44 – 49 mm.[2] Sfarbenie samičky a samčeka je dosť odlišné. Dospelý samček tejto vážky má belaso sfarbené brucho s čiernym zakončením.[1] Hruď je u samcov hnedá. Samičky a čerstvo vyliahnutí samci majú brucho sfarbené žlto a aj na hrudi u nich dominuje žltá farba. Samica má na boku zadočku čierne kosákovité pruhy. Oči týchto vážok sa na temene v jednom bode dotýkajú. Nohy sú čierne a u samičky sa navyše na stehnách vyskytuje žltá farba. Kontrastne žilkované krídla týchto vážok sú číre s čiernou plamkou.

Nymfa, larva vážky rybničnej, je dlhá do 26 mm.[3] Má husto ochlpené telo a krátke nohy.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Dospelí jedinci lietajú od mája do augusta.[2] Samčekovia vážky rybničnej poletujú vo svojom teritóriu, ktoré pozdĺž pobrežia môžu dosahovať dĺžku 10 – 50 m.[2] Po oblete svojho teritória často sadajú na rovnaké miesta na kameňoch alebo vegetáciu. Obe pohlavia niekedy lietajú aj pomerne ďaleko od vody. Po spárení, samička sama za letu znáša vajíčka do plytkej vody s rastlinami.[1] Nymfy, ktoré sa vyvíjajú asi dva roky,[1] žijú v rybníkoch alebo jazerách.[2]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d ZELENÝ, Jiří; HANEL, Lubomír. Vážky. Výzkum a ochrana. 1. vyd. Vlašim : Český svaz ochránců přírody, 2000. ISBN 80-86327-09-4. S. 200 – 201.
  2. a b c d e ASKEW, R.R.. The Dragonflies of Europe. 2. vyd. England : Harley books, 2004. ISBN 0-946589-75-5. S. 163.
  3. ROZKOŠNÝ, Rudolf. Klíč larev vodního hmyzu. 1. vyd. Praha : Academia, 1980. S. 84.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]