Výmenný kruh

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Výmenný kruh (iné názvy: LETSystem, LETS, LET-systém, LETSystém, miestny výmenný obchodný systém [ďalšie názvy pozri v článku LETSystem ], zriedkavo: výmenný krúžok, kruh výmen, lokálny výmenný systém) je dobrovoľné spojenie fyzických a/alebo právnických osôb s cieľom vzájomného zúčtovania výmeny tovarov a služieb bez použitia zákonného platidla. Podobná definícia znie, že je to organizovaný zúčtovací systém, ktorý slúži na bezhotovostnú výmenu výkonov a výrobkov medzi súkromnými osobami, organizáciami a malými podnikmi na lokálnej úrovni (spravidla časť mesta, mesto alebo región). [1][2]

Niekedy sa rozlišuje:[3][4]

  • LETSystem (LETS atď.) v užšom zmysle
  • časová banka (angl. time bank) - podtyp výmenného kruhu, ktorý používa tzv. časovú menu

Podobné sú termíny lokálna mena/miestna mena (resp. pre väčšie územie regionálna mena) a najmä komunitná mena, tieto termíny však majú širší význam.

Termín LETSystem[upraviť | upraviť zdroj]

Termín LETSystem vznikol v roku 1983 a jeho pôvodcom bol Michael Linton, ktorý nejaký čas viedol Comox Valley LETSystem v Courtenay v Britskej Kolumbii v Kanade. Neskôr termín a niekedy aj Lintonov konkrétny systém prevzali výmenné kruhy najmä v anglicky hovoriacich krajinách. Systém, ktorý vytvoril Linton, bol myslený skôr ako doplnok k národnej mene než ako jej náhrada, ale v niektorých prípadoch sa podarilo kreatívnym použitím LETSystemu národnú menu úplne nahradiť.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Výmenné kruhy vychádzajú zo vzájomnej dôvery zúčastnených, a preto nevyžadujú okamžité výmeny tovarov a služieb, teda okamžité protiplnenie. Člen siete tak môže napríklad získať kredit za starostlivosť o dieťa, ktorú poskytne človeku A a použiť ho neskôr na zaplatenie tesára (človeka B) v rovnakej sieti. Na rozdiel od iných miestnych mien nemajú výmenné kruhy papierovú podobu, ale sa uskutočňujú len centrálne záznamy v systéme, ktorý je všetkým dostupný.

Ako fungujú výmenné kruhy:

  1. Miestni ľudia spoločne založia organizáciu, aby mohli medzi sebou obchodovať, často platia malý členský príspevok, aby pokryli náklady na správu.
  2. Členovia udržujú zoznam ponúk a dopytov a podporujú tak obchody.
  3. Členovia, ktorých účet prekročí určité hranice (aktív alebo pasív), sú povinní priblížiť sa nule nákupom alebo predajom.

Mena výmenného kruhu je úplne plnohodnotným peňažným alebo výmenným systémom na rozdiel od priameho vymieňania (barter). Členovia môžu získať kredity od ktoréhokoľvek člena a použiť u ktoréhokoľvek iného člena. Podrobnosti každého systému vypracúvajú jeho používatelia a preto existuje veľa variantov tohto systému.

Výmenné kruhy majú zvyčajne nasledujúce vlastnosti:

  • ceny stanovené podľa skutočnej náročnosti
  • dohoda - realizovať obchod nie je povinné
  • otvorenosť - informácie o zostatku na účte je dostupná všetkým členom
  • ekvivalencia - výmenná jednotka zodpovedá hodnote národnej meny
  • bezúročná

Najviac kontroverznou z týchto vlastností je ekvivalencia. Podľa prieskumu z roku 1996 toto kritérium spĺňa iba 13 % výmenných kruhov. Väčšina skupín zakladá vlastný spôsob hodnotenia, aby sa úplne rozišli s ekonomickým hlavným prúdom.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Tauschring [online]. de Wiki, [cit. 2012-09-11]. Dostupné online. (nemecky)
  2. LETSysteme und Tauschringe [online]. PaySys Consultancy GmbH, august 2007, [cit. 2012-09-11]. Dostupné online. (nemecky)[nefunkčný odkaz]
  3. ZAGATA, Lukáš. Systémy komunitních měn jako zdroj regionálního a sociálního rozvoje [online]. Praha: Česká zemědělská univerzita, 2008, [cit. 2012-09-11]. Dostupné online. (česky)
  4. LAUSCHER, Elvira. Was ist ein Tauschring? [online]. suite101, 7.4.2009, [cit. 2012-09-11]. Dostupné online. Archivované 2013-06-30 z originálu. (nemecky)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku LETS na českej Wikipédii.