The Ark's Anniversary

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Výročí archy (kniha))
The Ark's Anniversary

Autor Gerald Durrell
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Nakladateľstvo originálneho vydania Arcade Pub.
Dátum 1. vydania originálu 1991
ISBN 1. vydania originálu ISBN 1559701404
Literárny žáner nonfiction

The Ark's Anniversary (vyšlo v češtine ako Výročí archy) je kniha britského autora, ochrancu prírody a zakladateľa jerseyskej zoologickej záhrady Geralda Durrella. Dielo patrí do žánru non-fiction. Je to rozprávanie, v ktorom sa starostlivosť o ohrozené druhy živočíšnej ríše prelína s príbehmi o ľuďoch, ktorí rôznym spôsobom zasiahli do procesu ich zachraňovania. Predslov ku knihe napísala členka kráľovskej rodiny princezná Anna.

Autor opisuje svoje stretnutia s dôležitými sponzormi s humorom, niekedy aj nepríjemne pravdivo pre protagonistov, na konci vždy so šikovne zaoblenou pointou daného príbehu. V jeho rozprávaní sa objavujú veľké mená, napríklad kráľovská princezná Anna - patrónka nadácie Jersey Wildlife Preservation Trust, herec David Niven, herec James Stewart, monacká kňažná Gracia Patricia a rodina Rockefellerových.

V rozprávaní sa stretneme aj s rodinnými príslušníkmi Geralda Durrella. Úsmevnú historku s Durrellovou mamou a párikom šimpanzov, ktorí utiekli z klietky, aby si dali u nej čaj o piatej, či úprimne vykreslený postup ako sa druhýkrát oženil s Lee McGeorgeovou možno počítať k najpríjemnejším miestam knihy.

Knihu napísal autor so zámerom spropagovať svoju činnosť a získať peniaze z jej predaja na udržanie zoo a nadácie Jersey Wildlife Preservation Trust.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]