Vaitupu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vaitupu
Vaitupu

Vaitupu je najväčší atol štátu a súostrovia Tuvalu. V roku 2002 tu žilo 1591 obyvateľov. Hlavná osada sa nazýva Asau.

Poloha a charakter územia[upraviť | upraviť zdroj]

Atol sa rozprestiera na rozlohe 5,6 štvorcových kilometrov vrátane bažín, lagúny, mangrovovníkov a rozptýlených koralových útesov.

Atol sa skladá z 9 ostrovov:

Trvalo obývaný je iba hlavný ostrov Vaitupu.

Jediná osada sa skladá z dvoch častí, Tumaseu a Asau. Je v nej kostol, základná škola, penzión a pošta. Na ostrove je aj stredná škola Motufoa vzdialená asi 2 km od osady a nemocnica vzdialená asi 1 km.

Žije tu druhá najväčšia populácia Tuvalu, 1591 ľudí. Je sem posielaných 600 študentov vo veku od 13 do 21 rokov z celého súostrovia do strednej školy Motufoa.

Aj cez pomerne veľkú rozlohu bol ostrov počas 40-tych rokov 20. storočia preľudnený, preto niekoľko rodín odišlo na Fidži.

V 20. storočí sa Vaitupu stalo vzdelávacím strediskom Tuvalu. Londýnska misijná spoločnosť tu v Motufoue otvorila v roku 1905 strednú školu. Motufoa nebola školouiba pre Vaitupu. V roku 1923 sa sem presunula aj vládna základná škola z Funafuti a škola bola nazvaná Ellicefou.

D. G. Kennedy bol prvým riaditeľom školy. Škola bola zatvorená v roku 1953 a bola presunutá do Školy Kráľa Juraja V. v Kiribati. Dvaja významní Tuvalčania, prvý generálny guvernér Penitala Teo a prvý premiér Toalipi Lauti boli tiež žiakmi školy Ellicefou.

Legendy[upraviť | upraviť zdroj]

Legenda hovorí, že prvým osadníkom na Vaitupu bol Telematua, ktorý prišiel na kanoe zo Samoy. Spolu s ním prišiel aj jeho syn Foumatua a vnuk Silaga. Telematua, ktorý najprv navštívil Funafuti, kde nechal svoju ženu Futi, zanechal svoju druhú ženu Tupu na Vaitupu. Potom rozdelil svoj čas medzi tieto dva ostrovy. Ľudia z Funafuti sa často pýtali, prečo Telematua odchádza tak často a kedy sa vráti. Futi odpovedala „Voai ia Tupu“, teda aby videl Tupu, čo sa neskôr skrátilo na „Vaitupu“.

Na Vaitupu je šesť veľkých rodinných skupín, ktoré tvrdia, že pochádzajú z rodiny Telematua. Delia sa do troch základných klanov pomenovaných Tua, Lotoa a Kilitai. Každý z klanov volí jedného náčelníka, ktorý ich reprezentuje v sneme troch náčelníkov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Vaitupu

Súradnice: 7°28′57″J 178°41′03″V / 7,482458°J 178,684151°V / -7.482458; 178.684151