Valdajská pahorkatina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Valdajská pahorkatina
Pahorkatina
Reliéf Valdajskej pahorkatiny
Štát Rusko Rusko
Súradnice 57°00′S 33°30′V / 57°S 33,5°V / 57; 33.5
Najvyšší bod vrch pri obci Vyšnij Voločok
 - výška 346,9 m n. m.
Poloha územia
Poloha územia
Wikimedia Commons: Valdai Hills
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Valdajská pahorkatina (-slovenský normovaný názov; staršie Valdajská vrchovina, zastarano Valdajské vrchy, Valdajské pohorie, Alaunská vysočina, Alaunské vrchy, Volchonský les; rus.: Валдайская возвышенность - Valdajskaja vozvyšennosť, alebo Валдай - Valdaj

) je pahorkatina severozápadnej časti centrálneho Ruska, s najvyšším vrchom Vyšnij Voločok (346,9 m).

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Pahorkatina je morénová, tvorená je vápencami, bridlicami a morénovou uloženinou. Nachádzajú sa tu ložiská hnedého uhlia a rašeliny. Našli sa tu skameneliny Gigantoproducta gigantea, hojné sú tu bludné balvany. Hory sú pramennou oblasťou mnohých riek, pramení tu Volga, Daugava (Západná Dvina), Lovať, Dneper a i. Je tu mnoho jazier (Valdajské jazero) a močiarov. Podnebie je drsné. Porast tvoria jedľové lesy, breza, dub... Pahorkatina je domovom početnej zveri.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa niektorých teórií je pôvodnou pravlasťou Indoeurópanov práve valdajská oblasť. Historický význam majú mestá Ostaškov a Valdaj. Valdajská pahorkatina je vyhľadávaným turistickým cieľom, pre veľký počet rybníkov, najmä pre rybárov. Je tu Valdajský národný park, Sebežský národný park a prírodné rezervácie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Valdai Hills na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).