Veľké mesto (Japonsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Veľké mesto (jap. – ši) je v Japonsku miestna administratívna jednotka. Veľké mestá sú na rovnakej úrovni ako mestá (町, mači) a dediny (村, mura) s tým rozdielom, že mestá nie sú súčasťou okresov (郡, gun). Ako aj ostatné administratívne jednotky, sú definované zákonom z roku 1947.

Vo všeobecnosti môže byť dedina alebo mesto povýšené na veľké mesto, keď jeho počet obyvateľov dosiahne 50 000 a veľké mesto môže, ale nemusí byť degradované na mesto alebo dedinu, keď jeho počet obyvateľov klesne pod 50 000. Veľké mesto s najmenším počtom obyvateľov, Utašinai na Hokkaidó, má 6 000 obyvateľov, kým mesto v rovnakej prefektúre, Otofuke, má takmer 40 000. Mestá väčšie ako 200 000 obyvateľov môžu získať tri zvláštne postavenia: zvláštne (špeciálne) mesto, centrálne mesto alebo mesto určené vládnym nariadením.

Väčšina ľudí mimo Japonska považuje hlavné mesto Tokio za mesto, hoci podľa japonských zákonov je to zvláštna podregionálna administratívna jednotka nazvaná 都 (to), ktorá má právomoci prefektúry a aj sa počíta ako jedna z 47 prefektúr.