Veľký Gatsby (román)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Veľký Gatsby
The Great Gatsby

Autor Francis Scott Fitzgerald
Pôvodný jazyk anglicky
Krajina vydania Spojené štáty
Nakladateľstvo originálneho vydania New York: Scribners
Dátum 1. vydania originálu 1925
Literárny žáner román
Slovenské vydania knihy

Veľký Gatsby je kniha Francisa Scotta Fitzgeralda z roku 1925.

O diele[upraviť | upraviť zdroj]

The Great Gatsby je klasické dielo americkej beletrie. Je to román o víťazstve a tragédii, v ktorom Fitzgerald pozoruhodným spôsobom zachytil prierez americkej spoločnosti.

„Gatsby veril v to zelené svetlo, v šialenú vzrušujúcu budúcnosť, ktorá pred nami rok za rokom ustupuje. Teraz nám unikla ale to nevadí – zajtra pobežíme rýchlejšie, ešte viac roztiahneme paže...A jedného krásneho rána – Tak sa potácame dopredu ako lode proti prúdu, bez prestania odnášaní späť do minulosti.

Tak isto v diele možno vidieť dva druhy bohatstva – zdedené bohatstvo Toma Buchanana a Daisy, ktorých sociálne postavenie chráni pred trestom, najmä keď Daisy unikne pred vraždou, ktorú spáchala. Novonadobudnuté bohatstvo Gatsbyho nijak nezachráni, Gatsby je zraniteľný a na konci príbehu zomiera. Na jeho pohreb nikto nepríde okrem Nicka Carrawaya a Gatsbyho otca, ktorí ho ako jediní videli inak ako ostatní. Nick bol jeho priateľom; obdivoval jeho túžbu a odhodlanie. V poslednej chvíli dorazí na pohreb pán so sovími okuliarmi[1], jediný účastník Gatsbyho večierkov, ktorý prekvapene reaguje na skutočnosť, že tam nik iný neprišiel.

„Ale čo!” Ostal zarazený. „Prepánajána! Veď ich k nemu chodili celé stovky!”

Postava muža so sovími okuliarmi je dôležitá na pochopenie skutočného Gatsbyho. Nick ho stretáva v knihe trikrát. Najprv podnapitého v knižnici, kde obdivuje skutočnosť, že Gatsby má v knižnici naozajstné knihy, aj keď ich zjavne nečítal, pretože majú ešte nerozrezané stránky. Potom o niekoľko stránok neskôr, keď vylieza z havarovaného automobilu a okolostojaci ho považujú za vinníka. Posledné stretnutie je na pohrebe. Všetky tieto náhodné stretnutia súvisia s tým, čo v knihe robí Gatsby alebo Daisy.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Román zachytáva rok 1920 v Amerike. Bola to doba prohibície, doba jazzu. Rozprávačom je Nick Carraway. Hlavnou postavou románu je Jay Gatsby, antagonistom je Tom Buchanan. Dej sa odohráva v New Yorku a Long Islande, ktorý bol rozdelený na dve časti: východnú a západnú časť. Vo východnej časti žili bohaté aristokratické rodiny (Tom Buchanan, Daisy) a v západnej novozbohatlíci (Jay Gatsby) alebo dobrodruhovia (Nick Carraway). Príbeh je o Jayovi Gatsbym, ktorého jediným cieľom je žiť americký sen a získať svoju lásku, ktorú pred piatimi rokmi stratil – Daisy Buchanan.

Tom bráni Gatsbymu dostať to čo chce – Tomovu manželku a Gatsbyho veľkú lásku Daisy. Daisy nie je schopná rozriešiť svoju dilemu a v rozhodujúcej chvíli reaguje skratovito a nejasne, takže čitateľ musí premýšľať, čo je pre ňu rozhodujúce. Či bohatstvo a sociálna istota jej manžela, alebo láska muža, ktorý ju ale na začiatku vzťahu oklamal. Záverečné rozhodnutie ale nie je v jej rukách. Autohavária a smrť manželovej milenky všetko prevráti naruby a odštartuje sled udalostí, ktoré vedú k tragédii.

V románe nájdeme veľa symbolov, ktoré majú zlatú alebo zelenú farbu – farbu peňazí. Najsilnejším symbolom v tomto diele je zelené svetlo na konci doku pri Daisinom dome. Gatsby naň každý deň hľadí, snaží sa ho dotknúť. Zelené svetlo vyjadruje nádej, že jedného dňa Daisy príde na jednu z jeho párty a konečne sa stretnú. Jeho pátranie ho vedie od chudoby až k bohatstvu do náručia jeho milovanej a nakoniec k smrti.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]