Veľký náčelník Tokeah

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Veľký náčelník Tokeah
Tokeah or the White Rose

Autor Charles Sealsfield
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Nakladateľstvo originálneho vydania Carey, Lea & Carey
Dátum 1. vydania originálu 1829
Literárny žáner dobrodružná literatúra
Slovenské vydania knihy

Veľký náčelník Tokeah (orig. Tokeah or the White Rose) je kniha amerického spisovateľa Charlesa Sealsfielda z roku 1829. Z dnešného pohľadu ide o dobrodružný román z prostredia Divokého západu pre mládež. Na Slovensku vyšiel vo vydavateľstve Mladé letá v roku 1963. Znázornenie indiánov je v knihe až na ich rečový prejav zobrazené príkladne.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Veľký náčelník Tokeah je príbeh o indiánskom kmeni Oconeeov, ktorý sa kvôli pribúdajúcemu osídľovaniu území bielym obyvateľstvom sťahuje na doteraz neznáme územia. Náčelník Tokeah zachránil pred iným kmeňom biele dievča; "Biela ruža" u neho vyrástla. Ona nájde zraneného a vyčerpaného britského námorníka menom James Hodge a až do jeho uzdravenia sa o neho stará. James Hodge unikol pred pirátmi, ktorých vodca, Jean Lafitte, má "Bielu ružu" sľúbenú za ženu. Náčelník Tokeah tento sľub zruší, Lafittovi muži ho prepadnú, no on sa ubráni.

Medzitým sa James Hodge vráti k belochom a zadržia ho v Louisiane ako špióna. Biela ruža, ktorá išla s otcom po pozostatky jeho otca, ho spod obvinení dokáže oslobodiť. Vyjde najavo, že je dcérou španielskeho aristokrata. Tokeah odmieta Bielu ružu vrátiť a v súboji ho zastrelia.