Veltrusy (prírodná pamiatka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Veltrusy
prírodná pamiatka
PP Veltrusy
Štát Česko Česko
Región Stredočeský kraj
Okres Okres Mělník
Lokalita Veltrusy
Nadmorská výška 165 - 171 m n. m.
Súradnice 50°16′57″S 14°20′8″V / 50,28250°S 14,33556°V / 50.28250; 14.33556
Rozloha 255,49 ha
Vznik 22. jún 2013[1]
 - Vyhlásil Krajský úrad Stredočeského kraja
Správa AOPK ČR
Kód AOPK ČR 6004
Česko: Veltrusy
Veltrusy
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Veltrusy (natural monument)
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Európsky významná lokalita
CZ0213083

Prírodná pamiatka Veltrusy sa nachádza v okrese Mělník, na pravom brehu Vltavy v nadmorskej výške 165-171 m, na severnom okraji mesta Veltrusy v blízkosti rovnomenného zámku. Chránené územie s rozlohou 255,49 ha bolo vyhlásené 22. júna 2013 na ochranu biotopov v európsky významnej lokalite s výskytom pižmovca hnedého (Osmoderma eremita) a roháča veľkého (Lucanus cervus).[1]

Popis územia a predmet ochrany[upraviť | upraviť zdroj]

Prírodná pamiatka sa nachádza v oblasti Dolného Povltavia medzi mestom Veltrusy a obcou Všestudy. Jedná sa o park anglického štýlu s Veltruským zámkom nachádzajúcim sa v južnej časti. Park má tvar podkovy, ktorá obopína pole preťaté alejou a tromi remízkami. Celým parkom preteká Všestudský náhon, ktorého prítok sa nachádza v juhozápadnej časti parku, kde je napájaný Vltavou. Ďalej preteká zámockou zvernicou v juhovýchodnej časti parku. Vo východnej a severnej časti parku Všestudský náhon miestami prechádza z udržiavaného toku do malých tôní a mokradí.

Prírodné pomery[upraviť | upraviť zdroj]

Podložie Veltruského parku je tvorené pliocénnymi a pleistocénnymi riečnymi pieskami, ílovcami, štrkmi, proteozoickými bridlicami a drobmi so sprašovými presahmi. Toto podložie je prekryté fluvizemami.

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Park je upravovaný tvrdý luh s niektorými vysadenými druhmi. Prevažne je tvorený bukom lesným (Fagus sylvatica), dubom letným (Qercus robur), hrabmi (Carpinus L.), javormi (Acer), brestmi (Ulmus), jaseňmi (Fraxinus), vŕbami (Salix). Aleje sú tvorené lipami (Tillia) a v malej časti i pagaštanom konským (Aesculus hippocastanum).

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem už spomínaných druhov roháča veľkého (Lucanus cervus) a pižmovca hnedého (Osmoderma eremita)[2] sa na tejto lokalite nachádzajú svetlušky (Lampyris), roháčiky obyčajné (Dorcus parallelipipedus), a veľké množstvo druhov drobčíkov (Staphylinidae). V pomaly tečúcej až stojatej vode v severnej časti Všestudského potoka žije mlok bodkovaný (Lissotriton vulgaris). Z vtáctva sa tu vyskytuje napríklad rybárik riečny (Alcedo atthis) a volavka popolavá (Ardea cinerea). V obore je chovaný daniel škvrnitý (Dama dama), ktorý spása mladé stromčeky a náletové dreviny, čím udržuje oboru presvetlenú. V mnohých po parku rozmiestnených altánoch a pavilónoch zimujú netopiere.

Ohrozenie lokality[upraviť | upraviť zdroj]

Veltruský park bol v priebehu histórie mnohokrát zatopený pri záplavách, naposledy v rokoch 2002 a 2013. Po nich bolo vyrúbaných veľké množstvo stromov v rámci plošného prečisťovania parku od poškodených a umierajúcich stromov, čo môže mať negatívny vplyv na populácie roháča veľkého ( Lucanus cervus).

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Stránky AOPK ČR [online]. [Cit. 2016-07-23]. Dostupné online. (po česky)
  2. Páchník hnědý a roháč obecný [online]. Nová Ves, okres Mělník: Obec Nová Ves, [cit. 2016-06-09]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Veltrusy (přírodní památka) na českej Wikipédii.