Venera-15

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Venera 15 (rus. Венера-15), bola sovietska planetárna sonda, ktorá v rámci programu Venera skúmala s pomocou radaru planétu Venušu. Let sa uskutočnil v roku 1983 a bol katalogizovaný v COSPAR pod označením 1983-053A.

Priebeh misie[upraviť | upraviť zdroj]

Ako bolo vtedy obvyklé, na cestu k Venuši vypravili Sovieti dve identické sondy, Veneru-15 a Veneru-16. Štartovali krátko po sebe v rozmedzí piatich dní a vďaka tomu, že obe svoju úlohu splnili, ich výsledky sa dobre doplňovali (rovnako ako pri dvojici Venera-13 a 14 o dva roky skôr).

Sondu Veneru-15 vyniesla do vesmíru raketa Proton-K/D-1 z kozmodrómu Bajkonur 2. júna 1983. V októbri toho roku sa dostala na obežnú dráhu planéty a s pomocou radaru typu SAR začala preskúmavať podrobne povrch planéty. Na obežnej dráhe pracovala (spolu s Venerou-16) osem mesiacov. Misia bola veľmi úspešná, pomohla vytvoriť podrobnú mapu Venuše.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Išlo o kombináciu konštrukcií predchádzajúcich sond Venery-9 a 14. Sonda bola dlhá 5 metrov, v priemere 6 metrov a vážila 4 tony. Mala parabolickú anténu o priemere 140 cm pre radar SAR a druhú menšiu pre rádiové spojenie (navádzacie) s povrchom Venuše. Ďalej tu boli palivové nádrže a pohonné jednotky a počítač, ktorý došlé údaje skladal do výsledného obrazu. Sonda mala na stranách slnečné panely a ďalšiu parabolickú anténu pre spojenie so Zemou.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Veněra 15 na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).