Verchojanský chrbát

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Verchojanský chrbát
(Верхоянский хребет)
pohorie
Štát Rusko Rusko
Jakutsko Jakutsko
Časť Východosibírska vysočina
Povodie Lena, Jana
Najvyšší bod Mus-Chaja
 - výška 2 959 m n. m.
Dĺžka 1 200 km
Geologické zloženie bridlica, žula, rula
Poloha Verchojanského chrbta na mape východnej časti Sibíra
Poloha Verchojanského chrbta na mape východnej časti Sibíra
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Verchojanský chrbát[1] (rus. Верхоянский хребет) je pohorie na ruskom Ďalekom východe, v Rusku. Najvyšším vrchom je Mus-Chaja (2 959 m) na juhovýchode v Suntar-Chajata.

Charakteristika pohoria[upraviť | upraviť zdroj]

Pohorie sa tiahne od Severného ľadového oceánu na juh, až zhruba k mestu Chandyga, na rieke Aldan. Je dlhé zhruba 1 200 km, prechádza celým Jakutskom a vypína sa takmer do výšky 3 000 metrov nad morom. Pramení tu mnoho prítokov ako Leny, tak aj už spomínaného Aldanu alebo rieky Jany, časť pohoria leží v hornom povodí Indigirky. Na západnej strane sa pohorie prudko zvažuje do údolia Leny, na východe potom plynulo prechádza v ďalšie horské systémy - Čerského chrbát. Celá oblasť týchto hôr je len veľmi riedko osídlená, panujú tu veľmi kruté zimy - tie najchladnejšie v celom Rusku; leta sú tiež studené. Sneh tú zostáva takmer po celý rok. Na tomto území sa nachádzajú zásoby uhlia, striebra, olova a zinku. Pohorie je pomenované podľa mesta Verchojansk, ktorý leží na rieke Jane.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy geografických objektov z územia mimo SR [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky, rev. 2011-06-01, [cit. 2016-05-22]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]