Veterný mlyn (Kuželov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Veterný mlyn v Kuželove

Veterný mlyn v Kuželove v okrese Hodonín v Juhomoravskom kraji v Česku je mlyn holandského typu.

Bol postavený v roku 1842 ako obecný mlyn. V roku 1906 boli pristavané obytné budovy pre mlynárovu rodinu, ktorá dovtedy obývala spodné poschodie mlyna. Posledným mlynárom, od roku 1904, bol Bedřich Kašík. S mletím sa definitívne skončilo v roku 1946. Od roku 1963 je mlyn pamiatkovo chránený, v roku 2010 sa stal národnou kultúrnou pamiatkou.[1] Od roku 1973 je majetkom Technického múzea v Brne. Od 60. rokov 20. storočia prebiehali rekonštrukcie, ktoré ho znovu uviedli do prevádzkyschopného stavu, a od roku 1977 je prístupný verejnosti.

V bývalom mlynárovom dome a priľahlom chlieve a stodole je expozícia horňáckého bývania, poľnohospodárskych nástrojov a iného pracovného náčinia z doby prelomu 19. a 20. storočia. V druhej polovici júla sa v priestoroch pamiatky koná nedeľná časť folklórneho národopisného festivalu Horňácké slavnosti.

Kuželovský mlyn je jediným mlynom holandského typu na Morave. Má kužeľovitú kamennú konštrukciu, ktorá nesie otočnú strechu so šindľovou krytinou a štyrmi krídlami veterného kolesa upevnenými na hriadeli.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://monumnet.npu.cz/chruzemi/list.php?IdCis=NP%2C246

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Větrný mlýn (Kuželov) na českej Wikipédii.