Viceprezident Spojených štátov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Viceprezident USA)
Viceprezident Spojených štátov
vice president of the United States

Znak viceprezidenta Spojených štátov
Úradujúci
Kamala Harrisová
od 20. januára 2021
SídloNumber One Observatory Circle
Funkčné obdobie4 roky
Vytvorenie4. marca 1789 (pred 235 rokmi)
Prvý vo funkciiJohn Adams
Posledný vo funkciiMike Pence
Plat235 100$ ročne
Vlajka viceprezidenta Spojených štátov

Viceprezident Spojených štátov (angl. vice president of the United States) je po prezidentovi druhým najvyšším predstaviteľom Spojených štátov a podľa ústavy je predsedom ex officio Senátu Spojených štátov. Právo na hlasovanie v senáte má však iba v prípade rovnosti hlasov. V poradí nástupníctva na funkciu prezidenta je prvý, kto by v prípade neschopnosti výkonu funkcie prezidenta nastúpil na jeho miesto. Viceprezidenta volia občania Spojených štátov nepriamo spolu s prezidentom v prezidentských voľbách na 4 roky pomocou Zboru voliteľov.

V novembri 2020 bola v prezidentských voľbách zvolená na post viceprezidenta Kamala Harrisová. Do funkcie nastúpila 21. januára 2021, kedy bola inaugurovaná ako 49. viceprezidentka Spojených štátov. Stala sa prvou černoškou, juhoazijatkou a ženou na tomto poste.

Nástupníctvo[upraviť | upraviť zdroj]

V prípade uvoľnenia úradu prezidenta Spojených štátov sa viceprezident stáva prezidentom do konca funkčného obdobia. V prípade uvoľnenia úradu viceprezidenta Spojených štátov prezident prostredníctvom 25. dodatku ústavy menuje nového viceprezidenta s väčšinovým súhlasom Senátu a Snemovne reprezentantov. Osoba vykonávajúca úrad prezidenta či viceprezidenta nemôže byť naturalizovaný občan Spojených štátov, musí byť narodení na území Spojených štátov. Minister vlády môže byť narodený v cudzine, ale tým mu zaniká možnosť vykonávať úrad prezidenta či viceprezidenta.

Obsadenie úradu[upraviť | upraviť zdroj]

Úrad viceprezidenta Spojených štátov do roku 2021 zastávali len muži. V prezidentských voľbách v roku 2008 kandidovala do tejto funkcie Sarah Palinová. Ide ešte len o druhou ženou v dejinách USA, ktorá bola nominovaná na druhý najvyšší úrad, v rámci jednej z dvoch najväčších strán. Prvýkrát sa tak stalo v prezidentských voľbách 1984, kedy za Demokratickú stranu neúspešne kandidovala na úrad viceprezidentky newyorská kongresmanka Geraldine Ferrarová (spolu s prezidentským kandidátom Walterom Mondale). Kamala Harrisová je prvou ženou zvolenou do úradu, zároveň je prvou nebielou osobou v úrade.

Žijúci prezidenti[upraviť | upraviť zdroj]

K decembru 2022 žije 6 viceprezidentov: 1 úradujúca viceprezidentka a 5 bývalí viceprezidenti:

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Viceprezident Spojených států amerických na českej Wikipédii.