Victoria Principalová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Victoria Principalová
Celé menoVicki Ree Principal
Narodenie 3. január 1950 (74 rokov)
Fukuoka, Japonsko
Povolanieherečka, podnikateľka, producentka, autorka
Roky pôsobenia1972 – 2001 (herectvo), 1987 – súčasnosť (podnikateľstvo, produkcia)
ManželChristopher Skinner (1978 – r.1981)
Harry Glassman (1985 – r.2006)

Victoria Principalová (angl. Vicki Ree Principal; * 3. január 1950, Fukuoka, Japonsko) je americká herečka, producentka, podnikateľka a autorka. Je známa vďaka televíznemu seriálu Dallas (1978 – 1997), kde stvárnila rolu Pamely Barnes Ewing.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Principalová sa narodila ako najstaršia z dvoch dcér, seržanta letectva Spojených štátov, Victora Rocca Principala, ktorý bol v tom čase umiestnený vo Fukuoke, v Japonsku. Z otcovej strany, má talianskych predkov. Prvé tri mesiace života strávila v Japonsku. Neskôr žila v Anglicku, v Portoriku, v Massachusetts, na Floride a v Georgii. Počas jej života v Anglicku, navštevovala Royal Ballet School.

Ako päťročná sa prvý krát objavila v televíznej reklame. Po doštudovaní strednej školy študovala medicínu. Krátko po prvom ročníku mala vážnu nehodu a bola mesiace hospitalizovaná v nemocnici. Neskôr sa začala zaujímať o herectvo. Súkromne študovala u Jeana Scotta v Londýne a v roku 1971 sa presťahovala do Los Angeles.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvá herecká rola bola v roku 1972 po boku herca Paula Newmana, vo filme Život a doba sudcu Roya Beana. Za svoj herecký výkon získala nomináciu na herecké ocenenie Zlatý glóbus, v kategórii Najlepší ženský objav. Bola obsadená do katastrofického filmu Zemetrasenie, z roku 1974. Neskôr sa objavila v menších filmových a televíznych rolách ale sústredila sa skôr na štúdium práva a venovala sa tiež vyhľadávaniu hereckých talentov.

Na konci roku 1977 sa jej dostal do rúk scenár televízneho seriálu Dallas a mala znova ambíciu sa vrátiť k hereckej kariére. Principalová bola súčasťou televízneho seriálu od roku 1978 do roku 1987. V roku 1983 získala svoju druhú nomináciu na Zlatý glóbus, za jej herecký výkon v televíznom seriály Dallas.

Účinkovala tiež vo vedľajších úlohách v televíznych seriáloch, z ktorých niektoré produkovala prostredníctvom vlastnej produkčnej spoločnosti, Victoria Principal Productions. V roku 1993 si zahrala v trilery Vražda na Rio Grande.

V roku 2000 prijala jednu z rol v telenovele Titani, ktorú režíroval Aaron Spelling. Pôvodne bolo natočených trinásť epizód ale nízka sledovať zabezpečila to, že bolo uverejnených len jedenásť a zrušenie seriálu. Po ukončení seriálu sa Principalová naplno venovala svojej spoločnosti Principal Secret, ktorá sa zaoberala starostlivosťou o pleť a filantropickým aktivitám.

Principalová po boku Ronalda Reagana, v roku 1986.

Podnikanie[upraviť | upraviť zdroj]

Krátko po tom, ako opustila televízny seriál Dallas, založila svoju vlastnú produkčnú spoločnosť, s názvom Victoria Principal Productions, ktorá vyrába prevažne televízne filmy.

V polovici osemdesiatych rokov, sa začala tiež aktívne venovať starostlivosti o pleť, na prírodnej báze a v roku 1989 vytvorila samozvanú líniu produktov starostlivosti o pleť, s názvom Principal Secret. V roku 2000 sa stala členkou Spoločnosti kozmetických chemikov (SCC). Po viacerých dosiahnutých úspechov s firmou v roku 2019 oznámila, že odstupuje a prenecháva svoju firmu Guthy Renker a viac sa zameriavala na svoju nadáciu Victoria Principal Foundation for Thoughtful Exiscente.

Spisovateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

V osemdesiatych rokoch sa Principalová stala jedným z najpredávanejších autorov. Napísala tri knihy o kráse, starostlivosti o pleť, zdraví, kondícii a celkovej pohode. V roku 2000 napísala svoju štvrtú knihu, ktorá vyšla o rok neskôr.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Principalová bola dva krát vydatá a rozvedená a obe jej manželstvá boli bezdetné. V roku 1978 sa vydala za Christophera Skinnera, no ich manželstvo skončilo rozvodom v roku 1981. Neskôr mala vzťah s Andym Gibbom. Spoločne nahrali aj singel s názvom All I Have to Do Is Dream. Vzťah sa skončil o necelý rok neskôr, kvôli Gibbovej závislosti na drogách.

V júni 1985 sa vydala za plastického chirurga, Dr. Harryho Glassmana. Spoločne žili v Beverly Hills. Ich manželstvo skončilo v roku 2006. Krátko po tom, sa presťahovala do Malibu v Kalifornii. Vlastní nehnuteľnosti v Big Sur a vo Švajčiarsku.

V roku 2012 vybudovala ranč mimo Los Angeles, ktorý zachraňuje a rehabilituje zvieratá. Vlastní tiež nadáciu Victoria Principal Foundation for Thoughtful Exiscente, ktorá pomáha dotovať ekologické hnutie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Victoria Principal na anglickej Wikipédii.