Viktor Rumpelmayer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Viktor Rumpelmayer
rakúsko-uhorský architekt
Narodenie7. november 1830
Bratislava, Uhorsko
Úmrtie14. jún 1885 (54 rokov)
Viedeň, Rakúsko-Uhorsko
RodičiaJán Rumpelmayer, Jozefína, rod. Witzenbergová[1]
SúrodenciAlojz Rumpelmayer + šesť ďalších[1]
DetiFritz Rumpelmayer
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Viktor Rumpelmayer

Viktor Rumpelmayer (* 7. november 1830, Bratislava – † 14. jún 1885, Viedeň) bol rakúsko-uhorský architekt z 19. storočia, ktorého štýl bol kombináciou francúzskych a talianskych vplyvov a viedenských trendov charakteristických pre dané obdobie. Je považovaný za jedného z najvýznamnejších stredoeurópskych architektov svojej doby.

Rumpelmayer sa narodil v Bratislave a pracoval nielen vo svojej domovskej krajine, ale aj v Bulharsku, kde navrhol a postavil novobarokový bulharský cársky palác (dnes Národná umelecká galéria) a letný palác kniežaťa Alexandra I. Euxinograd na pobreží Čierneho mora. Medzi jeho ďalšie diela patrí množstvo palácov pre známych príslušníkov šľachty, britské veľvyslanectvo vo Viedni s anglikánskym kostolom, nemecké veľvyslanectvo vo Viedni, portugalský pavilón na parížskej výstave Universelle (1900), okrem iných významných komisií Rumpelmayer tiež prepracoval zámok Festetics v maďarskom Keszthely.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b RUMPELMAYER, Viktor. In: Slovenský biografický slovník. Zväzok V. R – Š. Martin : Matica slovenská, 1992. 560 s. ISBN 80-7090-216-7. S. 145.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Viktor Rumpelmayer na anglickej Wikipédii.