Villa Godi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 45°44′44″S 11°32′05″V / 45,745628°S 11,534628°V / 45.745628; 11.534628

Celkový pohľad záhradné priečelie vily

Villa Godi je patricijská vidiecka vila v malom meste Lugo di Vicenza na severe talianskej provincie Vicenza.

Táto dobre zachovaná vila je pokladaná za jedno z raných diel významného renesančného architekta Andreu Palladia. Dokladá to zápis v jeho monografii I Quattro libri dell'architettura (Štyri knihy o architektúre). V roku 1537 ho stavbou poverili bratia Pietro a Girolamo Marcantonio Godiovci.

Bola dokončená pravdepodobne okolo roku 1540, pred jeho prvou cestou do Ríma (neskôr bol na vile stavebne upravovaný zadný trakt so vstupom do záhrady). Palladio, inšpirovaný svojim priateľom Giangiorgiom Tassinom, sa vtedy zaoberal štúdiom antiky, no dá sa povedať, že táto stavba ho predstavuje ako autora, ktorý sa dáva inšpirovať architektúrou svojej doby. Zdá sa, že forma Villy Godi opakuje formu vily jeho priateľa Trissina v Cricoli, na ktorej pracoval ešte ako mladý architekt v dielni Giovanniho di Giacoma da Porlezza.

Dvojposchodová stavba vily pôsobí mohutným dojmom, napriek tomu v sebe nesie prvky ľahkých letných víl, ktoré si na vidieku s obľubou nechávali stavať zámožní príslušníci mestského patriciátu.

Vilu tvoria hlavná časť a dve symetricky umiestnené masívne postranné krídla, ktoré sú značne širšie ako hlavný blok. Tie strednú časť vily opticky zatláčajú do úzadia. Výrazným architektonickým prvkom je piano nobile otvorené do záhrady lodžiou ohraničenou trojitým oblúkom. V spodnej časti potom dva oblúky rámujú schodisko vedúce k lodžii. Pod zastrešením hlavnej časti sa nachádza kamenársky stvárnený rodový erb majiteľov vily.

Vila je zaujímavá aj svojimi interiérmi. Steny miestností pokrývajú fresky vytvorené umelcami Guatierom Padovanom (okolo 1510 - 1552), Giovannim Battistom Zelottim (okolo 1526 - 1578) a Battistom del Morom (1514 - 1575). Posledne menovaný maliar je autorom nástenných malieb v Sieni múz, ktorá vznikla po skončení vojny Svätej ligy z Cambrais v roku 1516. Maľby s rozjímajúcimi olypmskými bohmi a náznakmi antickej architektúry, pokrývajúce takmer celú plochu stien miestnosti, mali byť symbolickým vyjadrením túžby po mieri a spravodlivosti.

Villa Godi je súčasťou komplexu Palladiových víl zapísaných do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Vo vile sa dnes v suteréne nachádza múzeum archeológie, zhromažďujúce prírodniny z tejto oblasti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Villa Godi

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • M. Wundram, Palladio 1508 - 1580, Slovart, Praha, 2009, ISBN 978-80-7391-312-0
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Villa Godi na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]