Vinea

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vinea

Vinea je značka sýteného nealkoholického nápoja vyrábaného z hroznového muštu. Je svetložltej alebo červenej farby a má muškátovú arómu. Vineu miešali kolektív slovenských vinárskych odborníkov na čele s doc. Ing. Jánom Farkašom v roku 1973. Vychádzali, podobne ako aj producenti maďarskej Márky tiež z roku 1973, zo základného hroznového nápoja už rozšíreného v tejto oblasti, z Traubisody, vytvorenej rakúskym enológom Lenzom Moserom. Výroba nealkoholických hroznových muštov a sód existovala už v 19. stor. Vinea sa vyrába od roku 1974. V minulosti Vineu vyrábali dva závody - Malokarpatský vinársky podnik, a.s., Pezinok (ďalej len MVP) a Víno Nitra, a.s.

Po spore o ochrannú známku sa jediným výrobcom stal MVP, neskôr Vitis Pezinok, s.r.o. Počnúc 31. januárom 2008 sa vlastníkom ochrannej známky Vinea stala firma Kofola, a.s. Rajecká Lesná.

Vinea získala celý rad domácich aj medzinárodných ocenení a v osemdesiatych rokoch 20. storočia sa vďaka nadmernému exportu do USA stala na Slovensku nedostatkovým tovarom. V súčasnosti sa vyrába vo viacerých variantoch, okrem sýtenej aj v nesýtenej verzii, v balení PET 1,5 l a 0,5 l, alebo v sklenenej fľaši 0,25 l.

Od 29. júna 2011 je Vinea k dispozícii aj v ružovom variante Vinea rosé.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]