Vladimír Kompánek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vladimír Kompánek
slovenský sochár a maliar
Narodenie28. október 1927
Rajec, Slovensko
Úmrtie20. január 2011 (83 rokov)
Bratislava, Slovensko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Vladimír Kompánek

Vladimír Kompánek (*28. október 1927, Rajec20. január 2011, Bratislava) bol slovenský sochár a maliar. Tvorbou sa zaraďuje do Skupiny Mikuláša Galandu, ktorú pomáhal zakladať. Bol blízkym priateľom Dominika Tatarku.

Štúdium[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 19471949 študoval na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave, potom v rokoch 19491954 na Vysokej škole výtvarných umení.

Charakteristika tvorby[upraviť | upraviť zdroj]

Ťažiskovým obdobím jeho tvorby skulptúr sú 60. roky. Neskôr sa dostal ku kresbe a maľbe. Jeho drevené skulptúry sa inšpirujú námetmi z vidieckeho prostredia. Drevené archetypálne sochy čerpajú z genia Loci daného miesta. Kompánek vytváral koncepciu "ochranných božstiev" domova, totemické symboly, abstrahoval formy z prostredia – najmä ľudovej architektúry a stromu. Častým motívom je žena a poľné znaky (napr. Lesná madona, 1966). V maľbe často stvárňoval motív fašiangových masiek. Charakteristická v jeho celkovej tvorbe je spätosť s prírodou a dedinou. Nezanedbateľnou súčasťou Kompánkovej tvorby sú drevené hračky, ktoré sa svojou jednoduchosťou približujú k futuristickým hračkám pre dospelých. Niektoré z nich autor realizoval aj vo väčšom formáte na detských ihriskách, napríklad v Piešťanoch.

Spolupráca s ŠTB[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1972 bol registrovaný ako agent ŠTB číslo 13 293 pod krycím menom Sochar.[1]

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

1967 – Herderova cena

2007 – Krištáľové krídlo za celoživotné dielo

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KS ZNB - Správa ŠtB Bratislava (Séria: II)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]