Vladimír Valach

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vladimír Valach
slovenský diplomat, ekonóm a spisovateľ
Narodenie26. apríl 1937
Tekovské Nemce, Slovensko
Úmrtie5. marec 2006 (68 rokov)
Bratislava, Slovensko

Vladimír Valach (* 26. apríl 1937, Tekovské Nemce, Slovensko – † 5. marec 2006, Bratislava) bol slovenský diplomat, ekonóm a spisovateľ, ktorý významným spôsobom prispel k rozvoju slovenského bankovníctva a francúzsko-slovenských vzťahov.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Prahe (19551960). V rokoch 1968 – 1976 pôsobil vo funkcii riaditeľa pobočky Československej obchodnej banky v Bratislave. Následne pracoval na poste námestníka generálneho riaditeľa Štátnej banky československej. Skúsenosti v oblasti bankárstva a monetárnej politiky zúročil v 90. rokoch, keď bol v roku 1990 menovaný za prvého viceguvernéra Emisnej banky ŠBČS v Prahe. Zaslúžil sa o proces premeny koruny československej na menu s vnútornou a neskôr aj vonkajšou vymeniteľnosťou (3 devalvácie Kčš začiatkom 90. rokov), ako aj pri oddeľovaní mien po rozpade federácie a neskoršom vzniku Slovenskej koruny.

V 90. rokoch sa angažoval pri vytvorení Slovenskej záručnej banky ako prvej banky svojho typu v ČSFR. Rovnako stál pri vzniku Credit Lyonnais Bank Slovakia, stal sa jej generálnym riaditeľom a zároveň aj predsedom jej dozornej rady. Vladimír Valach bol zakladajúcim prezidentom Francúzsko-Slovenskej obchodnej komory a svoj pozitívny vzťah k Francúzsku zúročil aj v roku 1997, keď bol vymenovaný za slovenského veľvyslanca v Paríži. Za svoje zásluhy a príspevok k rozvoju slovensko-francúzskych vzťahov bol roku 1996 ocenený rádom Rytiera čestnej légie Francúzskej republiky. Na Slovensku sa aj naďalej venoval rozvoju bankového sektora a začiatkom 21. storočia zastával pozíciu riaditeľa Asociácie bánk Slovenska, čo prispelo k jeho pozícii ako prominenta ekonomiky SR. Zároveň sa venoval prednášaniu diplomacie na Fakulte medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave a literárnej tvorbe.

Zomrel 5. 3. 2006 v Bratislave po ťažkej chorobe.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Odborné publikácie

  • Adaptácia – kritérium úspešnosti ekonomiky, 1990
  • Nové dimenzie rizík na zahraničných trhoch a devízová návratnosť, 1981
  • Riziká na zahraničných trhoch a devízová návratnosť, 1986
  • Medzinárodné hospodárske vzťahy v kapitalizme, 1986 – spoluautor
  • Medzinárodný platobný styk a menové vzťahy, 1997 – spoluautor

Iné

  • Paris – Bratislava, alebo, Prečo mám rád Francúzsko?, 2002
  • Paris – Bratislava, ou, Pourquoi j'aime la France?, 2005

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]