Vladimír Fišer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vladimír Fišer
český herec, hlásateľ a dablér
Narodenie21. august 1934
Čistá
Úmrtie11. december 2015 (81 rokov)
Česko
ZamestnanieČeskoslovenský rozhlas
Profesiamoderátor a herec

Vladimír Fišer (* 21. august 1934, Čistá – † 11. december 2015)[1] bol český herec, hlásateľ a dabér.

Bol dlhoročným hlásateľom Československého rozhlasu. Najviac sa preslávil ako hlásateľ, ktorý 21. augusta 1968 (zhodou okolností na svoje narodeniny) prečítal do rozhlasu preslávenú prvú správu o augustovej invázii a výzvu na zachovanie pokoja, tzv. Prevolanie Všetkému ľudu ČSSR.

Vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky překročila státní hranice Československé socialistické republiky.
– Vladimír Fišer

Jeho hlas má mnoho českých poslucháčov spätý s vysielaním správ, preto bol vo filmoch a rozhlasových hrách a rovnako v dabingu často obsadzovaný ako televízny hlásateľ, alebo moderátor. Známymi sa stali jeho dabingové role arogantného hlásateľa Kenta Brockmana v seriáli Simpsonovci, či Basila Fawltyho v sitcome Hotelík. Často tiež čítal titulky. Daboval aj postavy vo videohrách, napríklad v hre Mafia II.

Fišer predtým tiež hlásil stanice v pražských električkách.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zemřel legendární hlasatel Vladimír Fišer. Hlas, který oznámil srpnovou okupaci [online]. LIDOVKY.CZ, 2015-12-13, [cit. 2015-12-14]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vladimír Fišer na českej Wikipédii.