Vlajka štátu Oklahoma

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajka štátu Oklahoma

Vlajka štátu Oklahoma je tvorená modrým listom predstavujúcim oblohu, v ktorej strede je tradičný štít kmeňa Osage z bizónej kože so siedmimi orlími perami. Pod štítom je veľkým bielym písmom uvedený názov štátu – OKLAHOMA.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá vlajka Oklahomy, platná v rokoch 1911 – 1925

Prvá oklahomská vlajka bola prijatá v roku 1911. Mala červený list s bielou, modro lemovanou päťramennou hviezdou, v ktorej bola umiestnená modrá číslovka 46, symbolizujúca Oklahomu ako 46. štát, ktorý sa pripojil k Únii. Keďže červená farba a veľká hviezda pripomínali symboly komunizmu, bola táto vlajka nahradená 2. apríla 1925 súčasnou vlajkou, v tej dobe samozrejme ešte bez názvu štátu. Ten bol pridaný až roku 1941. Normalizácia presných farieb a tvarov bola určená Oklahomským kongresom dňa 23. mája 2006.

Pozdrav[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasný pozdrav oklahomskej vlajky bol prijatý v roku 1982.

I salute the flag of the state of Oklahoma: Its symbols of peace unite all people.
Zdravím vlajku štátu Oklahoma: Jej symboly mieru zjednocujú všetkých ľudí.

Symbolika[upraviť | upraviť zdroj]

Na štíte kmeňa Osage sú umiestnené dva symboly mieru: fajka mieru (calumet) reprezentujúca domorodých Američanov a olivová ratolesť reprezentujúca Američanov európskeho pôvodu. Na štíte je rozmiestených šesť zlatohnedých krížov, ako symbolov domorodých Američanov pre hviezdy. Modré pole reprezentuje prvú oficiálnu vlajku, ktorú používali bojovníci kmeňa Chotctaw počas Americkej občianskej vojny.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vlajka státu Oklahoma na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).