Vojna whisky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ostrov Hans, august 2003. Na fotografii Per Starklint.

Vojna whisky alebo vojna o whisky[1] (angl. Whisky War, dánsky også kaldt whiskykrige alebo aj den dansk-canadiske grænsekonflikt) bola pseudokonfrontáciou a hraničným sporom medzi Dánskom a Kanadou o ostrov Hans v Kennedyho kanáli pri severozápadnom pobreží Grónska. V rokoch 19782022 bol ostrov Hans bodom sporu medzi oboma krajinami.

Kanadské noviny The Globe and Mail 10. júna 2022 informovali, že kanadská a dánska vláda sa dohodli na hranici vedúcej cez ostrov, ktorá ho rozdelí medzi kanadské územie Nunavut a dánske autonómne územie Grónsko. Stalo sa tak v čase, keď v roku 2022 prebiehala ruská invázia na Ukrajinu. Ukončenie územného sporu malo predstavovať signál pre ostatné krajiny (najmä Rusko), že spory sa dajú riešiť mierovou cestou.

Pozadie konfliktu[upraviť | upraviť zdroj]

Ostrov Hans sa nachádza uprostred Kennedyho kanála medzi Grónskom a ostrovom Ellesmere (Kanada). Teoretická línia v strede prielivu prechádza ostrovom. Kanada a Dánsko sa v roku 1973, keď bola podpísaná zmluva o hraniciach, nedokázali dohodnúť na ostrove Hans, čím vznikla medzera v popise jeho hraníc.[2]

Priebeh[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1984 kanadskí vojaci na ostrove vyvesili kanadskú vlajku a nechali tam fľašu kanadskej whisky. V tom istom roku prišiel na ostrov samotný dánsky minister pre záležitosti Grónska s dánskou vlajkou, fľašou Schnappsu a listom, v ktorom stálo: "Vitajte na dánskom ostrove" (Velkommen til den danske ø). Obe krajiny sa potom striedali vo vyvesovaní svojich vlajok na ostrove a vo výmene alkoholických nápojov. Vlajky boli zložené správne a s úctou. Na "propagáciu svojich nárokov" boli použité aj reklamy Google. Napriek vážnosti sa celá konfrontácia niesla v priateľskom duchu.

Obe krajiny sa v roku 2005 dohodli na procese riešenia tohto problému, ktorý bol nakoniec vyriešený v roku 2022.

Tento menší hraničný spor medzi oboma národmi sa často považuje za humorný. Napriek vážnej oficiálnej povahe veci bol spôsob, akým sa konflikt vyriešil, odľahčený, o čom svedčí aj dĺžka trvania urovnania sporu. Oba národy majú priateľské vzťahy a sú aj zakladajúcimi členmi NATO. Prakticky nedošlo k žiadnej významnej zmene okrem celkovej rozlohy oboch krajín.

Zaujímavosťou je, že rezolúcia mala aj vedľajší účinok - Kanada a Dánsko získali vzájomnú pozemnú hranicu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. RTVS. Kanada a Dánsko uzavreli spor o arktický ostrov [online]. Bratislava: Rozhlas a televízia Slovenska, 2022-06-15, [cit. 2023-01-19]. Dostupné online.
  2. Canada and Denmark end decades-long dispute over barren rock in Arctic [online]. the Guardian, 2022-06-14, [cit. 2023-01-18]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Whisky War na anglickej Wikipédii.