Vrcholový manažment

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vrcholový manažment (iné názvy: najvyšší/vyšší/vrchný/top manažment, vrcholové/najvyššie/vyššie/vrchné riadenie, vrcholové/najvyššie/vyššie/vrchné vedenie, manažérsky tím, nevhodne výkonný manažment, výkonné riadenie/vedenie, nesprávne senior manažment, angl. senior/executive/upper/higher/top management, (senior) management team) je najvyššia úroveň manažmentu (teda vrstva manažmentu nad stredným manažmentom), čiže súhrn manažérov majúcich v organizácii najvyššie hodnostné postavenie.

Anglické "top management" (a tým aj niektoré z vyššie uvedených slovenských ekvivalentov) môže alternatívne označovať správnu radu (Board of Directors).

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Vrcholový manažment pozostáva najmä z generálneho riaditeľa, jeho zástupcov a (hlavných) vedúcich rôznych oddelení, divízií a podobne. Board of Directors a/alebo akcionári mu zverujú špecifické výkonné právomoci. Board of Directors a vlastníci spoločnosti síce obyčajne majú vyššie právomoci/zodpovednosti ako vrcholový manažment, ale od vrcholového manažmentu sa odlišujú tým, že sa zameriavajú na riadenie vrcholového manažmentu a nie na priame bežné riadenie činnosti organizácie.