Vreskot (film z roku 2022)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vreskot
Originálny názov Scream
Žáner Horor
Dĺžka 114 minút
Štát USA USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 14. január, 2022
Spoločnosť Paramount Pictures
Rozpočet 24 miliónov USD
Zárobok 120,3 miliónov USD
Filmový štáb
Réžia Matt Bettinelli-Olpin,Tyler Gillett
Scenár James Vanderbilt, Guy Busick
Produkcia William Sherak, Paul Neinstein, James Vanderbilt
Hudba Brian Tyler
Herecké obsadenie

Vreskot (tiež známy ako Vreskot 5) je americký slasher film, ktorí režírovali Matt Bettinelli-Olpin,Tyler Gillett. Film je venovaný pamiatke Wesa Cravena, ktorí režíroval predchádzajúce štyri časti. Vo filme sa objavila pôvodné obsadenie z predchádzajúcich častí Neve Campbell, Courteney Cox a David Arquette, doplnili ho Marley Shelton, Skeet Ulrich, Heather Matarazzo a objavili sa aj nové herecké tváre ako Melissa Barrera, Jenna Ortegová, Jack Quiad, Mikey Madison, Jasmin Savoy Brown, Dylan Minnette či Mason Gooding.

Natáčalo sa v Severnej Karolíne od 23. septembra 2020 do 17. novembra 2020. Film mal oneskorenú premiéru (kvôli pandémii COVID19) 14. januára 2022.

Filmoví kritici chválili film zato, že ctí Cravenov odkaz a ponúka premyslené meta-komentáre k hororovým filmom, pričom ho označujú za najlepšie pokračovanie filmov Scream. Vo februári 2022 bolo schválené natáčanie ďalšej časti.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Vo filme sa objavilo niekoľko hercov z predchádzajúcich filmov série Vreskot, avšak len ako hlasové doprovody. Hlas Drew Barrymore bol počuť v školskom rozhlase, na záverečnej párty, ktorá bola venovaná Wesovi zneli hlasy Matthewa Lillarda, Henryho Winklera, Adama Brodyho, Jamieho Kennedyho a tiež aj hlasy spolupracovníkov na predchádzajúcich filmov Vreskot, ako Iya Labunka (vdova po Cravenovi) Kevin Williamson (scenárista), Marco Beltrami, Patrick Lussier či Julie Plec.

A tiež boli vidno portréty z fiktívneho filmu Stab, kde boli uvedený herci Heather Graham, Tori Spelling, Jennifer Jolie (Parker Posey), Angelina Tyler (Emily Mortimer), David Schwimmer, Luke Wilson a podobne. Portrét Hayden Panettiere bol zobrazený na youtube.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Scream (2022 film) na anglickej Wikipédii.