Vysokofrekvenčná identifikácia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prvok EPC RFID používaný Wal-Martom
Nálepka na tovar s čiarovým kódom na jednej strane a pasívnym RFID čipom na strane druhej

Vysokofrekvenčná identifikácia alebo RFID (z angl. Radio Frequency IDentification) je identifikačný prvok na identifikáciu (nielen) tovaru, pracujúci vo vysokofrekvenčnom pásme. Je to „pokračovanie“ systému čiarových kódov. Iniciátorom vývoja bola, podobne ako v prípade čiarových kódov, firma Walmart.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Každý RFID prvok sa skladá z antény, transreceivera a transpondéra. Anténa slúži na príjem a vysielanie signálu, transreceiver umožnuje komunikáciu s čítačkou a transpondér, najzložitejšia časť RFID, obsahuje samotné funkcie, ktoré má daný prvok plniť.

Čipy sú k dispozícii vo vyhotovení na čítanie alebo čítanie a zápis. Čipy využívajú prevažne nosnú frekvenciu 125 kHz, 134 kHz a 13,56 MHz. V niektorých štátoch sa dajú používať aj ďalšie frekvencie ako 868 MHz (v Európe) a 915 MHz (v Amerike).

Typy čipov RFID[upraviť | upraviť zdroj]

Pasívny[upraviť | upraviť zdroj]

Vysielač (snímač) periodicky vysiela pulzy do okolia. Ak sa v blízkosti objaví pasívny RFID čip, využije prijímaný signál na nabitie svojho napájacieho kondenzátora a odošle odpoveď.

Aktívny[upraviť | upraviť zdroj]

Používa sa menej často než pasívny systém RFID. Je totiž zložitejší a drahší, pretože obsahuje navyše aj zdroj napájania a je schopný sám vysielať svoje identifikácie - používa sa preto na aktívnu lokalizáciu.

Identifikácia čipov RFID[upraviť | upraviť zdroj]

RFID čipy obsahujú 96bitové unikátne číslo, takzvané EPC. To sa prideľuje centrálne výrobcom v jednotlivých radoch. EPC dlhé 96 bitov má ponúknuť dostatočný číselný priestor 268 miliónom výrobcov produkujúcim každý 16 miliónov druhov výrobkov (tried) a v každej triede je priestor pre 68 miliárd sériových čísiel. Pretože zatiaľ nie je ani teoretický výhľad na využitie takého množstva čísiel EPC, môžu čipy používať EPC dlhé 64 bitov, čo zníži ich cenu. Na druhej strane je tu aj výhľad pre prechod na 128 bitov pre prípad, že by číselné rady prestali stačiť.

Informácie obsiahnuté v čipe RFID[upraviť | upraviť zdroj]

Na odvodzovanie informácií na základe EPC priamo slúži služba zvaná Object Name Service - ONS. Tá priraďuje ku každému EPC adresu s opisom tovaru vo formáte XML, resp. jeho špeciálnom deriváte PML - Physical Markup Language. V tomto formáte sa môžu uchovávať všetky potrebné údaje tovaru, ako je jeho záruka, trvanlivosť, spôsoby použitia a ďalšie údaje, ktoré môže obchodník ľahko importovať a používať.