Vzdialený most

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Príliš vzdialený most
Originálny názov A Bridge Too Far
Žáner Vojnový
Dĺžka 176 minút
Štát Spojené kráľovstvo, USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 1977
Spoločnosť United Artists
Filmový štáb
Réžia Richard Attenborough
Herecké obsadenie

Vzdialený most je vojnový film s tematikou druhej svetovej vojny zo 70-tych rokov 20. storočia. Film bol inšpirovaní skutočnými vojnovými udalosťami z roku 1944 (Operácia Market Garden).

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

V auguste 1944 bol oslobodený Paríž. Spojeneckej armáde však chýbalo dostatočné zásobovanie. Generál Montgomery vymyslel plán menom Market Garden. Skladala sa z dvoch operácií - operáciu Market uskutočnili výsadkové sily (82. a 101. americká výsadková divízia, 1. britská vzdušná výsadková divízia), operáciu Garden uskutočnili pozemné sily (XXX. britský zbor). Hlavnou úlohou bolo vybojovať a udržať tri mosty cez Rýn v Holandsku v mestách Eindhoven, Nijmegen a Arnhem. Celú akciu komplikujú terénne možnosti pristátia dopravných lietadiel, vojaci musia zoskakovať padákmi a premiestniť sa do Arnhemu vzdialeného 12 km. Pozemné sily pri Nijmegene potrebujú ovládnuť obe strany mosta, na druhú stranu rieky sa môžu dostať iba pomocou člnov, pod paľbou nemeckých obrancov. Celková situácia sa pre spojencov nevyvíja dobre. A operácia sa skončí neúspechom.

Fakty[upraviť | upraviť zdroj]

Vzdialeným mostom z názvu filmu bol most cez rieku Rýn v Arnheme. Most sa pokúšal dobyť a udržať 2. prápor britských výsadkárov pod velením generálplukovníka Johna Frosta. V súčasnosti nesie most jeho meno.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]