Waltrovka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Walter Aircraft Engines
Waltrovka
Právna formaakciová spoločnosť
Odvetviestrojárska výroba
Založená1911
SídloJinonice, Česko
Priemyselletecký a v minulosti automobilový a motocyklový priemysel
VlastníkGeneral Electric
Webhttp://www.geaviation.cz/

Waltrovka je územie v pražských Jinonicích, kde stála továreň Josef Walter a spol., po znárodnení známa ako Motorlet s.p. neskôr Walter Engines a po predaji v roku 2008 s novým názvom GE Aviation Czech ako divízia leteckej výroby firmy General Electric.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť Josef Walter a spol. bola založená Josefom Walterom v roku 1911. V roku 1919 je táto spoločnosť premenovaná na Akciovú továreň automobilov Josef Walter a spol. a potom v januári 1932 sa zmenil názov spoločnosti na „Akciová spoločnosť Walter, továreň na automobily a letecké motory“. Po II. svetovej vojne sa znárodnený podnik volal Letecké závody n.p. a od roku 1949 Motorlet n.p.

V priebehu roku 1913 bola spustená výroba automobilov značky Walter W-I a od roku 1920 do 1930 sa vyrábali ďalšie automobily ako Walter P-I s výkonom 27 kW, Walter P-II s výkonom 34 kW, Walter P-III s výkonom 40 kW a Walter P-IV s výkonom 47 kW. V roku 1928 začala výroba automobilov Walter 4-B (47 kW) a Walter 6-B (80 kW). Tieto autá boli úspešné a na ich základe sa vyvíjali ďalšie typy Walter Standard (80 kW), Walter Super (94 kW), Walter Regent (94 kW) a Walter Royal. V licencii sa vyrábali automobily Fiat 508 a Fiat 514. S výrobou sa pokračovalo do roku 1951, v ktorom výrobnú linku opustil posledný automobil typu Aero Minor. Po 40 rokoch činnosti fabrika výrobu v automobilovom priemysle ukončila.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Waltrovka