Webkamera

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Typická webkamera

Webkamera alebo webová kamera je vstupné zariadenie počítača slúžiace na snímanie pohyblivého obrazu alebo statických obrázkov, a ich prenos do počítača pre ďalšie spracovanie. Predstavujú konštrukčne jednoduchý spôsob digitalizácie obrazu pre počítačové spracovanie.

Ich hlavným využitím (ako vyplýva z názvu) je internet - online zobrazenie účastníkov videokonferencie, snímanie priestoru a prenos informácii na internetovú stránku, fotografovanie a pod. Ich využitie je všestrannejšie - umožňujú napr. sledovať priestor ako bezpečnostná kamera, na stráženie detí, na prenos obrazu zo známych miest či turistických destinácií, na cestách a diaľniciach pre zobrazenie dopravnej situácie a pod. Záleží len od aplikačného softvéru, ktorý webkameru obsluhuje.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Elektronika webkamery s jednoduchým objektívom a bez neho (dole) - vidíme snímací CCD prvok

Štandardná webkamera je tvorená jednoduchým objektívom (obvykle len s jednou šošovkou), snímacím prvkom - najbežnejší je CCD snímač s rozlíšením 640x480 pixelov (minimálne 320x240, horná hranica nie je obmedzená) a vyhodnocovacou elektronikou s USB rozhraním. Elektronika je obvykle tvorená jediným špecializovaným čipom. Objektív je najčastejšie fix focus (pevné zaostrenie), alebo je jednoduchým kolieskom zaostriteľný na určitú vzdialenosť (rozsah vzdialeností). Drahšie modely majú automatické zaostrovanie. Existujú aj webkamery s ovládaním (a to aj cez internetovú sieť) - zaostrovanie, diaľkovo ovládané motorické natáčanie a sklápanie kamery, zoom a pod.

Obraz z objektívu je premietaný na CCD snímač, zdigitalizovaný v čipe a odoslaný do počítača cez USB port.

Softvér[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasťou webkamier je driver, ktorý sprostredkuje softvérové komunikačné rozhranie pre ostatné softvérové vybavenie v počítači. Na toto štandardné rozhranie sa pripájajú programy schopné spracovať obraz z kamery - internetové komunikačné programy (napr. skype, icq a pod.), grafické programy, programy na spracovanie videa a pod. Softvér mimo online zasielania obrazu cez internet umožňuje aj digitalizáciu videa do streamu a jeho uloženie na pevný disk.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Webkamera

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]