Westboro Baptist Church

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Westboro Baptist Church v Topeka, Kansase

Westboro Baptist Church (WBC) je americká protestantská cirkev. Jej zakladateľom a pastorom bol Fred Phelps. Bola založená v roku 1955.[1] Cirkev sídli v meste Topeka v Kansase, USA.

Westboro Baptist Church sa v krste stotožňuje s kalvinistickým prúdom, hoci nepatrí do žiadnej organizácie združujúcej baptistické cirkvi. Tiež nemá spojenie (napriek čiastočne konvergentnej doktríne) s reformovanými baptistami. Cirkev je úplne nezávislá od iných denominácií.

Kontroverzie[upraviť | upraviť zdroj]

Členovia WBC protestujúci pred kostolom evanjelickej cirky metodistickej v Tulse s plagátmi „Boh nenávidí Ameriku“ a „Boh nenávidí homosexuálov“

Známa je pre svoje poburujúce nenávistné výroky zamerané najmä na skupinu LGBT, ale taktiež na katolíkov, ortodoxných kresťanov, ateistov, moslimov, židov, amerických vojakov a politikov.[2] Viacero zdrojov ju opisuje ako nenávistnú skupinu a je sledovaná Ligou proti hanobeniu a južným centrom pre práva chudobných. Cirkev sa zapája do protihomosexuálnych aktivít už od roku 1991, kedy vyžadovala tvrdý zákrok proti homosexuálnej aktivite v Gage Park. Viedla protesty taktiež proti židom a katolíkom, pričom niektorí členovia WBC podupali americkú vlajku alebo ju obrátili na stožiari naopak (čo je v Amerike zločin). Cirkev tiež vydala vyhlásenia ako „vďaka Bohu za mŕtvych vojakov“, „Boh vyhodí vojsko do vzduchu“ a „Boh nenávidí Ameriku“.[3] Cirkev čelí mnohým obvineniam z vymývania mozgov a býva označovaná aj za kult.

Organizácia má niekoľko webových stránok odsudzujúcich homosexualitu, katolícku cirkev, moslimov a židov, ako aj väčšinu krajín sveta, ktoré tieto skupiny údajne podporujú.[4]

Cirkev organizuje množstvo demonštrácií, počas pohrebov amerických vojakov, ktorí padli vo vojne v Iraku,[5] ako aj počas gay pochodov[6] a demonštruje aj proti firmám, ktoré podporujú homosexuálov.[7]

Činnosť organizácie je založená na presvedčení, ktoré je tiež hlavným sloganom WBC, že „Boh neznáša homosexuálov“ (ang. God hates fags). Podľa Westboro Church sú všetky nešťastia, ktoré sa vyskytnú vo svete, spojené s homosexualitou a rastúcou toleranciou a akceptáciou „homosexuálnej propagandy“. Podľa členov WBC sú homosexuáli najväčšími hriešnikmi a Boh ich nenávidí. Zároveň sa domnievajú, že homosexualita by sa mala trestať smrťou.

Filmový dokument[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2007 BBC o tejto organizácii odvysielala dokumentárny film Louisa Therouxa The Most Hated Family in America[8][9] a v roku 2011 pokračovanie America's Most Hated Family in Crisis. V roku 2019 odvysielala dokument Surviving America's Most Hated Family.[10]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. About Westboro Baptist Church [online]. godhatesfags.com. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Westboro Baptist Church [online]. ADL, Anti-Defamation League, [cit. 2013-10-26]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Anti-gay Westboro Baptist Church leader Fred Phelps dies [online]. BBC News, [cit. 2014-03-20]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. God Hates the World [online]. godhatesfags.com, [cit. 2013-10-26]. Dostupné online. Archivované 2015-10-16 z originálu. (po anglicky)
  5. Father of Marine Killed in Iraq Sues Church for Cheering Death, Appeals to Public Online for Help [online]. Fox News, [cit. 2007-03-31]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Westboro Baptist Church plans protests in Waco [online]. Fox News, [cit. 2017-09-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. Infamous church group plans protest of Budweiser plant [online]. The Daily Tribune News, [cit. 2020-05-29]. Dostupné online. Archivované 2020-02-18 z originálu. (po anglicky)
  8. The Most Hated Family in America (TV Movie 2007) [online]. imdb.com. Dostupné online. (po anglicky)
  9. The Most Hated Family in America: The Paradox of Acceptability Between Social Norms and Law [online]. onlineacademiccommunity.uvic.ca, [cit. 2017-12-12]. Dostupné online. (po anglicky)[nefunkčný odkaz]
  10. America's Most Hated Family [online]. BBC Two. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]