Western

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Veľká železničná lúpež, 1903

Western alebo Kovbojka je umelecký žáner, ktorý je prezentovaný v rôznych formátoch, ako je film, televízia, rozhlas, literatúra, či v maľbách a iných vizuálnych umeleckých štýloch. Prezentuje príbehy z prostredia amerického divokého západu, západnej Kanady, Mexika, Aljašky, niekedy aj z Austrálie situované hlavne do obdobia 19. storočia. Niektoré rané westerny sú z obdobia Bitky pri Alame v roku 1836, väčšina rozpráva príbehy, odohrávajúce sa v čase pred koncom Americkej občianskej vojny a masakru pri Wounded Knee v roku 1890. Niektoré westerny čerpajú námety z neskorších období, napríklad z čias Mexickej revolúcie v roku 1913. V roku 1930 boli deje viacerých westernových filmov situované do súčasnosti a aj v neskorších rokoch boli nakrútené niektoré súčasné filmy s westernovou tématikou (napríklad Junior Bonner, z roku 1972, Cudzinec - Down in the Valley z roku 2005).

Westerny zobrazujú konfrontáciu medzi primitívnym a zastaraným spôsobom života voči modernizáciou ovplyvnených technologických a spoločenských zmenám. Hlavnými postavami bývajú často kovboji, indiáni a zlatokopovia. Môžu byť inšpirované prezentáciou konfliktov medzi pôvodným obyvateľstvom a prisťahovanými osadníkmi, či vojakmi americkej kavalérie a farmármi, alebo rančermi pod nátlakom priemyselnej revolúcie. Americké westerny zo 40. a 50. rokov alegorizujú hodnoty cti a obetavosti, víťazstva dobra nad zlom. Westerny, nakrútené v 60. a 70. rokoch sú viac pesimisticky ladené, vyzdvihujú rebelujúcich anti-hrdinov, zvýrazňujú cynizmus, brutalitu a neprávosť amerického západu. Napriek tomu, že westernový žáner čerpá z amerického prostredia, westernové témy a príbehy sú nakrúcané na celom svete.

Western prenikol aj do športu. Známe westernové disciplíny sú westernová streľba (western shooting), westernová jazda na koni (western riding), spojená so záujmom o chov amerických westernových plemien koní. Medzi športy, ktoré sú spopularizované aj vďaka tomuto žánru patrí jazda so psími záprahmi.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Knižné vydania westernov sú zaraďované medzi tzv. brakovú literatúru. Literárny westernový žáner má korene v prvej štvrtine 19. storočia (James Fenimore Cooper, neskôr Karl May), no najväčší rozkvet dosiahol na začiatku 20. storočia. K najznámejším autorom westernov patria:

Filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Za prvú filmovú westernovú snímku je považovaný americký nemý film z roku 1903 od režiséra Edwina Stantona Portera s názvom The Great Train Robbery (Veľká vlaková lúpež). Populárnym subžánrom westernu sú filmy, ktoré sa nakrúcali v taliansku v 60. rokoch 20. storočia, pre ktoré sa v kinematografii vžil špecifický názov spaghetti western.

Zoznam niektorých známejších westernových filmov (vynechané sú filmy nakrútené podľa románov Karla Maya):

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Western prenikol v roku 1910 aj do vážnej hudby. V tomto roku taliansky skladateľ Giacomo Puccini skomponoval operu Dievča zo Západu (La Fanciulla del West), ktorej dej sa odohráva medzi zlatokopmi v Kalifornii.