Wiki miluje pamiatky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O spôsobe zapojenia sa do súťaže pozri Wikipédia:Wiki miluje pamiatky.
Slovenské logo súťaže

Wiki miluje pamiatky, alebo Wiki Loves Monuments (WLM) je každoročná medzinárodná fotografická súťaž konajúca sa počas septembra. Organizovaná je celosvetovou komunitou wikipediánov. Účastníci urobia fotografie historických pamiatok a pamiatkových miest vo svojom regióne a zverejnia ich na Wikimedia Commons.

Prvá súťaž Wiki Loves monuments sa konala v roku 2010 v Holandsku. Ďalší rok sa rozšírila do ďalších európskych krajín. Podľa Guinnessovej knihy rekordov ročník 2011 prekonal rekord najväčšej fotografickej súťaže.[1] V roku 2012 bola súťaž rozšírená mimo Európu, zúčastnilo sa spolu 35 krajín.[2]

História[upraviť | upraviť zdroj]

48 krajín zúčastnených v roku 2018
Schéma ukazujúca dobrovoľnú prácu v pozadí súťaže. Dobrovoľníci transformujú nové alebo zmeneé zoznamy dát do aktualizovaných kategórií fotografií a tiež zbierajú novo objavené fotografie, ktoré môžu byť zaradené do už existujúcich zoznamov. Aj keď väčšina tejto práce tvoria manuálne procesy spracovávané fanúšikmi pamiatok, časť z nej je tvorená poloautomatickými procesmi, ktoré dobrovoľníkov upozorňujú.

Pôvodná súťaž pre „Rijksmonuments“ („národné pamiatky“ holandsky) vyzvala fotografov vyhľadať národné pamiatky Holandska. Rijksmonumenty zahŕňajú architekturálne a všeobecné objekty uznávané pre ich krásu, vedecký a/alebo kultúrny význam. Miesta ako archeologické nálziská Drenthe, Palác Noordeinde v Haagu a domy pozdĺž amsterdamských kanálov boli súčasťou viac než 12 500 fotografií zaslaných do prvého ročníka súťaže.[3] Tento úspech vytvoril záujem v ďalších európskych krajinách, cez spoluprácu s European Heritage Days, 18 krajín sa zúčastnilo ročníka 2011.[4][5] Takmer 170 000 fotografií sa stalo súčasťou koncom súťaže Wiki miluje pamiatky. Guinnessova kniha rekordov uznala ročník 2011 WLM najväčšou fotografickou súťažou na svete s 168 208 fotografiami uploadovanými na Wikimedia Commons viac než 5000 súťažiacimi.[1]

V roku 2012 WLM mala oficiálny status vo viac než tridsiatich krajinách a teritóriách okolo sveta: Andora s Katalánskom, Argentína, Belgicko, Bielorusko, Česko, Čile, Dánsko, Estónsko, Filipíny, Francúzsko, Ghana, Holandsko, India, Izrael, Juhoafrická republika, Kanada, Keňa, Kolumbia, Luxembursko, Mexiko, Nemecko, Nórsko, Panama, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Spojené štáty americké, Srbsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko a Ukrajina[2]

Fotografia Safdarjungovho hrobu v indickom Dillí vyhrala súťaž s viac než 350 000 príspevkami.[6][7]

Pravidlá súťaže[upraviť | upraviť zdroj]

Základné pravidlá súťaže Wiki miluj pamiatky sú celkom jednoduché jednak pre organizačný tím ako aj pre fotografov. Organizačné tímy musia zverejniť také zoznamy svojich pamiatoch, aby umožňovali sledovanie pomocou unikátnych identifikátorov. Súťažiaci fotografi musia svoje fotografie nahrať s tými identifikátormi. Fotografie musia byť nahrané priamo na Wikimedia Commons, ak súťažiaci ešte nemajú používateľské konto musia si ho vytvoriť nakoľko anonymné príspevky nemôžu vyhrať ceny. Snímky môžu byť odfotené kedykoľvek, ale nahraté musia byť počas konania súťaže a musia byť licencované licenciou CC-BY-SA 3.0 (alebo inou, ktorá je s ňou kompatibilná, napríklad CC-by alebo CC-0).

Zoznamy[upraviť | upraviť zdroj]

Kritériom na účasť v súťaži je encyklopedickosť snímkov, musia zobrazovať pamiatky alebo miesta nachádzajúce sa na oficiálnych zoznamoch. Toto kritérium je plnené pomocou zoznamov vytvorených podľa krajín. Fotografi musia snímky nahrať s oficiálnym jedinečným identifikátorom a geografickými súradnicami. Nemusia si však toho byť vedomí keď fotografie nahrávajú cez lokálnu stránku Wiki miluje pamiatky alebo cez mobilnú aplikáciu ktorá informácie doplní automaticky. Oficiálne zoznamy, ktoré nesú tieto informácie sú počas roka dopĺňané a aktualizované podľa zmien v pamiatkach. Súčasný vyber krajín je podmienený snahou dobrovoľníkov vytvoriť a spravovať tieto zoznamy. Niektoré krajiny však majú zákonné obmedzenia, ktoré tvorbu zoznamov znemožňujú alebo neumožňujú pamiatkam byť súčasťou Wikipédie. Pamiatková legislatíva je rôzna podľa jurisdikcie.

Jedinečné identifikátory[upraviť | upraviť zdroj]

Nahrávacie listy sú odkazované z webstránok súťaže kvôli uľahčeniu práce pri hľadaní pamiatok v danej lokalite a prepojeniu s ich jedinečnými identifikátormi. Okrem sponzorovania výdavkov na tieto webstránky vyvinula Wikimedia Foundation špeciálnu androidovú aplikáciu[8] a MairDumont vytvoril iPhoneovú aplikáciu pre Wiki miluje pamiatky.[9] Cieľom webstránok Wiki miluje pamiatky a týchto aplikácií je zjednodušiť priradenie jedinečného identifikátora fotografiám. Väčšina súťažiacich do Wikipédie a Wikimedia Commons prispievajú prvýkrát a nie sú schopní proces uskutočniť samostatne. Jedinečný identifikátor a ďalšie informácie sú priradené k fotografiám počas nahrávania použitím šablón Wikipédie. Napríklad: jedinečný identifikátor pre „Pustý hrad, Zvolen“ je 611-1131/1 a môže byť nájdený cez stránku Wiki miluje pamiatky v zozname pamiatok slovenskej Wikipédie:[10]


  Skryť
Palác hradný
Nahrať súbor
Palác hradný
KÚ: Zvolen

Poloha
611-1131/1 Unifikovaný názov PO: palác hradný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: ruina - Zvolenský hrad

Tento príklad už má fotografiu v zozname, ak by nemal, na stránke by sa objavila výzva na nahratie súboru. V oboch prípadoch sa zobrazuje odkaz (vo forme fotoaparátu) na uľahčené nahratie súboru. Tento odkaz vyzerá takto:

  Skryť
Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Tabula pamätná Sládkovicova ul. 10
KÚ: Zvolen

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
611-1192/2 Unifikovaný názov PO: tabula pamätná

Bližšie určenie; zaužívaný názov: partizánsky štáb

Kliknutie na tento zjednodušujúci odkaz používateľa zavedie na špeciálnu stránku súťaže na Wikimedia Commons, ktorá informáciami zo zoznamu vyplní nahrávací formulár. Táto stránka je pamiatkovým nadšencom k dispozícii vždy, ale len fotografie nahraté počas septembra budú zaradené do súťaže.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Largest photography competition [online]. Guinnessova kniha rekordov, 2012, [cit. 2012-05-21]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. a b EGLASH, Ruth. Hundreds of cultural sites to be visually documented during "Wiki Loves Monuments event [online]. Jerusalem Post, 28.08.2012, [cit. 2012-09-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. MALBOS, Virginie. Le monumental concours de Wikimédia [online]. Libération, 09.09.2011, [cit. 2012-08-22]. Dostupné online. (po francúzsky)
  4. Bologna su 'Wiki loves monuments' La raccolta delle foto più belle [online]. Il Resto del Carlino, 11.08.2012, [cit. 2012-08-22]. Dostupné online. (po taliansky)
  5. CHENU, Isabelle. Le site Wikipédia aime les monuments [online]. Radio France Internationale, 25.09.2011, [cit. 2012-08-22]. Dostupné online. (po francúzsky)
  6. PHADNIS, Renuka. Indians win in Wiki mega photo contest [online]. Bangalore, India: The Hindu, 07.12.2012, [cit. 2012-12-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. Indian photo wins Wiki Loves Monuments online contest [online]. BBC, 07.12.2012, [cit. 2012-12-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. Kölner fotografieren Denkmäler für Wikipedia [online]. Koln.de Tourism, 25.09.2011, [cit. 2012-09-11]. Dostupné online. Archivované 2016-05-15 z originálu. (po nemecky)
  9. Wiki loves Monuments: MairDumont presents special edition of its 123POI app [online]. Mairdumont.com, 30.09.2012, [cit. 2013-02-26]. Dostupné online. (po anglicky)
  10. Zoznam kultúrnych pamiatok vo Zvolene (stránka na slovenskej Wikipédii)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Wiki Loves Monuments na anglickej Wikipédii.