Wikipédia:Žiadne otvorené proxy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Toto je odporúčanie Wikipédie.
Pozri tiež: Wikipédia:Odporúčania

Používatelia, ktorí používajú anonymné otvorené proxy servery nemajú oprávnenie upravovať Wikipédiu. Wikipédia všeobecne nikomu nezakazuje upravovať články. Bez ohľadu na to, či ide o registrovaného používateľa alebo používateľa, ktorý upravuje pod anonymnou IP. Ale pretože proxy servery sú často zneužívané vandalmi, ktorí v skutočnosti nemajú žiaden záujem pomôcť budovať encyklopédiu, chceme mať istotu, že právo upravovať je pridelené konkrétnemu overiteľnému autorovi. Preto sa upravovanie článkov cez proxy nepovoľuje. Na bežné čítanie sa žiadne reštrikcie nevzťahujú.

Každá IP adresa, ktorá je otvorená proxy, môže byť kedykoľvek ktorýmkoľvek správcom zablokovaná na neobmedzenú dobu. Správcovia môžu v prípade pochybností overiť ľubovoľnú IP adresu, či nie je open proxy. IP adresa open proxy serveru, ktorý sa "uzavrie", by mala byť odblokovaná. Na anglickej Wikipédii je projekt, ktorý umožňuje požiadať o identifikáciu proxy a o ich zablokovanie.

Ak ste boli zablokovaní ako open proxy server, pozrite sa na Help:blocked (na Meta, po anglicky). Proxy sú často "otvárané" hackermi alebo nesprávnou konfiguráciou.

Ako nastaviť Tor[upraviť | upraviť zdroj]

Systém Tor je tiež sieťou anonymných proxy. Preto cez neho nemôžte upravovať Wikipédiu.

Ak používate na svojom počítači Tor server ako výstupný uzol, nemusíte mať spustený ani Tor klient a tiež nemáte z tohto dôvodu oprávnenie upravovať Wikipédiu. Riešenie je obmedziť výstupný uzol tak, aby sa nepoužíval pre IP adresy serverov Wikimedia Foundation, čo je možné spraviť napr. pridaním nasledujúceho kódu do Vášho konfiguračného súboru torrc:

ExitPolicy reject 91.198.174.0/24
ExitPolicy reject 208.80.152.0/22

[Musíte si teda vybrať, či budete môcť z Vášho počítača (používaného ako výstupný uzol Toru) editovať články na Wikipédii alebo povolíte čítať Wikipédiu používateľom Toru aj cez Váš výstupný uzol – obe veci nejdú dokopy.]