Wikipédia:Ako zvíťaziť v spore

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

1) Uisti sa, že budeš mať vždy posledné slovo. Ľudia majú krátku pamäť. Keď nebudeš mať posledné slovo, nikto si nezapamätá, čo si vlastne napísal. Keď ale svoje myšlienky zopakuješ 50x, tak nezabudnú. Ak by to ale mohlo viesť k tomu, že ľudia začnú ignorovať tvoje správy, neváhaj a zmeň sem tam pár slov, alebo povedz to isté celkom inými slovami. Bude to potom vyzerať, ako by si napísal niečo nové.

2) Odpovedz na každý komentár. Je nesmierne dôležité odpovedať na úplne každý komentár, ktorý sa voči tebe a tvojej kauze udial. Ak prebieha e-mailova diskusia, je dôležité mať hromadnú adresu pre všetkých priaznivcov a oponentov a posielať každú reakciu všetkým, aby videli, že dokážeš odpovedať na každú otázku. Odpovedať na viacej reakcií jednou veľkou, ktorá zhŕňa argumenty, je absolútne zlé riešenie.

3) Pamätaj, že wikipédia je praktickým testom vlády davu. Ak je tvoja pozícia naozaj ťažká a ak je tu naozaj málo tých, ktorí ťa podporujú, neváhaj, jedinou možnosťou je vytvoriť silnú skupinu vlastných priaznivcov. Napádaj svojich oponentov vždy a všetkými prostriedkami. Vysvetli všetkým doteraz nezúčastneným, prečo je tvoja pozícia jediná oprávnená a čo sú zač tvoji oponenti. Ostatní iste podporia skôr teba a tvoj správny názor, než dav bábkových účtov, katolícku mafiu, fanatických ateistov, červené gardy či bandu fašistov. Zdôrazni každú ich chybu, vypadnuté písmeno alebo zabudnutú čiarku v texte, aby bolo zrejmé, akí sú nekompetentní. Navyše keď dotyční pochopia, že boli odhalení, niekedy sa jednoducho zahanbení a nazlostení nad vlastnou obmedzenosťou stiahnú.

4) Buď smelý pri novelizácii pravidiel. Toto je wiki. Ak súčasné pravidlá v niečom nevyhovujú, smelo ich vylepši. Hlavne nezabudni, že tvoj cit a názor pri týchto úpravách má oveľa väčší význam ako dojmy ostatných. Dohliadni na to, aby si mal dôležité stránky pevne vo svojich rukách a rozhodoval o ich podobe. Potom budeš novým pravidlám vždy rozumieť lepšie než ostatní a to vyvolá dobrý dojem.

5) Predpokladaj, že si omnoho inteligentnejší a racionálnejší, než tvoj oponent. To je celkom bezpečný predpoklad. Keby boli tvoji oponenti aspoň spolovice tak inteligentní ako ty, museli by predsa súhlasiť s tebou! Takže môžeš bez váhania argumentovať z pozície morálnej a intelektuálnej nadradenosti. Žiadosťami ostatných editorov o argumentáciu a zdroje sa vôbec nezaoberaj. Predovšetkým, ako vôbec môžu chcieť argumentovať, keď na to očividne nemajú? Je to jasné už z toho, že plytvali časom na svojich bezcenných článkoch, zatiaľ čo ty si vždy obhajoval to najlepšie z Wikipédie.

6) Ak si sám, musíš mať pravdu. Všetci veľkí géniovia trpeli v prvých fázach svojej kariéry, keď stáli osamotení so svojimi víziami proti davu závistlivcov, obmedzencov a nechápavcov. Ak si sa ocitol osamotený v nepopulárnej pozícii, musí to byť preto, že tvoje myslenie sa vznáša tak vysoko nad úrovňou davu, že už len ty vieš, ako riešiť problémy wiki. Ak si sám, neustupuj, opozícia iba skúša, aký veľký vklad si ochotný dať do nápravy chýb okolia. Keď ti povedia, že si sám, vysvetli im, že wiki nie je demokracia a odcituj 'Wikipédia:Čo wikipédia nie je'.

7) Nepotápaj svoje argumenty zľahčujúcimi frázami. Používanie obratov „myslím si“, „podľa môjho názoru“ iba znižuje účinok tvojej priezračne jasnej argumentácie. Ty predsa vieš, že tvoja pozícia je jediná relevantná a správna. Je teda nezmyselné to popierať nejakými zľahčujúcimi rečičkami, ktoré majú len štekliť ego tvojich oponentov. Ak vidíš, že sú tvoji protivníci natoľko hlúpi, že to nechápu, vyjadri svoj názor na ich inteligenciu a vzdelanie, možno sa preberú a prejdú na tvoju stranu!

8) Pamätaj, že aj keď všetko ostatné zlyhá, je Jimbo na tvojej strane! Wikipédia bola vytvorená ako slobodná a otvorená encyklopédia, v ktorej môže editovať každý. Presne to robíš ty. Fakt, že je tvoj názor obmedzovaný a tvoje texty menené a cenzurované, je celkom proti duchu projektu. Pošli Jimbovi správu na jeho diskusnú stránku (a zdôrazni najmä odstavce 5 a 6) a on sa postará, aby ostatní pochopili pojašenosť svojho konania.

Ak ste sa dostali až sem a ste hrdí na to, že svedomito plníte každý jeden z týchto paragrafov, mám pre Vás zlú správu. Ste v sekcii wikihumor a toto je presne ten nežiadúci a k úspechu nevedúci vzor správania.

Vytvorené podľa: m:How to win an argument