Wikipédia:Kaviareň/Wikipolitika/Archív 2004

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Archív tém pre stôl „Wikipolitika“ z roku 2004

ambasador a medzinarodna spolupraca[upraviť | upraviť zdroj]

Na stranke meta:Wikimedia_Embassy (alebo prehladnejsie snad na meta:Wikimedia_projects ) su registrovani ambasadori ako zastupcovia jednotlivych wikipedii... Slovensko nema svojho ambasadora! Cakam nejakych dobrovolnikov! :) (viem si tiez predstavit, ze by sme oslovili ambasadora mormegila z ceskej wiki aby nas docasne zastupoval.

  • co patri do povinnosti ambasadora? Palica 23:44, 23 Feb 2005 (UTC)

Ja teda nezdielam nejake velke nadsenie pre stranky typu meta:The_provisional_portal_of_Wikipedia ale tiez by ste tam niekto (ak mate chut) mohli dohodit nas vykrik :) nie


Propaganda, propaganda, propaganda (alebo ako mat zivu wiki)[upraviť | upraviť zdroj]

Neviem ako Vy, ale ja mam pocit, ze nasa wiki nebude zit, kym neziskame aspon 20 (to je moj odhad) zapalenych (aspon docasne) redaktorov.

Teda moja vizia vyzerala asi tak ->

  1. mat prelozene rozhranie (vyzera, ze to tam smeruje v dohladnom case)
  2. mat ako tak spracovanu aspon jednu sekciu (filozofia by kriterium "ako tak" mohla onedlho splnit)
  3. ziskat dalsich redaktorov (alebo aspon zdroje) tu ma nateraz napadaju
    1. ludove hvezdarne (maju v popise prace propagovat astronomiu)
    2. treti sektor. Napr. [http://www.lpr.sk
Liga pre rakovinu] - tiez niekto, kto vydava brozurky aj s encyklo informaciami o tom co je co v nimi sledovanej oblasti a takisto predpokladam zaujem o dalsiu propagaciu (aj ked tu na rozdiel od hvezdarni nepredpokladam taku schopnost prace s internetom)
    1. nahodne "exemplare" (ako som napr. ja :), ktorych nadchne myslienka. Skusam oslovovat ludi, ale zatial nie som velmi uspesny :) Liso 11:19, 16 Aug 2004 (UTC)
Plne súhlasím, že bez ľudí a hlavne kvalitných nám Wikipédia neporastie. --Valasek 19:34, 16 Aug 2004 (UTC)


OK. Som admin.

Bronto ak pozries http://meta.wikimedia.org/wiki/Requests_for_permissions#request_for_slovak_wikipedia uvidis, ze Tvoj support pomohol :)

Asi by som mal "protectnut" hlavnú stránku... Ale predsa len sa Ťa ešte spýtam či súhlasíš. Liso 21:41, 21 Júl 2004 (UTC)

OK. Ako admin chcem hlavne sluzit komunite i veci. Medzi moje pravomoci patri blokovanie ip, pripadne usera, mazanie stranok, zamedzenie editovatelnosti stranok. Chcem to vyuzivat minimalne. Dnes snad skusim este vyrobit par administrativnych veci (stranka -> ziadost o adminship, poziadam asi o pravo byrokrata, atd.) Liso 09:05, 22 Júl 2004 (UTC)

referaty.sk 2[upraviť | upraviť zdroj]

Len tak pre zaujimavost, prave som predsa len dostal dost stroho znejucu odpoved od referaty,sk, ze "za ziadnych okolnosti a v nijakom pripade" atd. nic neposkytnu. Tam asi niekto planuje si na dobrovolej praci studentov v buducnosti dobre napchat vrecka...Bronto 18:56, 21 Júl 2004 (UTC)

To je mrzuté. Ale nič si z toho nerob :) Liso 21:41, 21 Júl 2004 (UTC)
Nechcem sa k tomu vracať, ale je to važne dosť nefér od referátov, pripadá mi, akoby boli malé deti. Ale vidím, že aj bez ich pomoci ich raz wikipédia predbehne (v mojomhodnotení už predbehla). Takže tak. Prajem veľa úspechov do budúcnosti :o) --Ike 17:13, 10 Nov 2004 (UTC)

Tiez by sme asi mali pre podobne diskusie vyrobit stranku. Napr. Wikipédia:Pod Lipou ako maju bratia cesi (teraz vidim, ze uz mame Krčmu :) ale uz sa mi to tam nechce teraz presuvat Liso 22:07, 21 Júl 2004 (UTC)). A tiez stranku ziadanych stranok ci uprav napr.: žiadané (ja by som sa napr. nenahneval, keby niekto naformatoval filozofov :) Liso 21:41, 21 Júl 2004 (UTC)


a k ziadanym asi treba dohodit aj http://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_articles_all_languages_should_have

Mimochodom nazov krcma sa mne osobne nepaci... :-/ Krcma v nasom slovenskom prostredi nie je miesto kde spolocensky zivot kvasi, skor kde zahniva :-) Ale triestit sily na taketo hovadiny nemienim... Ak to niekto hodi pod lipu, alebo navrhne iny nazov, mna osobne potesi...
Liso 09:08, 22 Júl 2004 (UTC)
Ani mne sa nepaci, ale Pod lípou je pokial viem nazov nejakej prazskej restauracie. Takze by bol vhodny nazov nejakeho Bratislavskeho pub-u alebo tak. Bronto 17:53, 22 Júl 2004 (UTC)


Referaty.sk, preklad rozhrania (edit/change), odkazy z iných Wikipédií[upraviť | upraviť zdroj]

Tri veci:

  • myslím, že by bolo dobré požiadať majiteľov stránky www.referaty.sk, či by nebolo možné použiť odtiaľ referáty ako články do tejto Wikipédie. Je ich tam veľmi veľa, takže by to raz a navždy pomohlo dobehnúť náskok voči iným jazykovým verziám. Dokonca sa mi zdá, že tak ako je tá stránka koncipovaná, ani povolenie netreba... Ak im ide naozaj len o to, aby pomohli študentom - ako tam píšu-, tak nemôžu mať nič proti tomu, ak to isté bude ešte raz (a opravené) na internete na inom mieste aj s links a tak.
refráty.sk je dobrý nápad - myslím že ako štart - feel free to do it.
dobre, ale ako to vyzerá v praxi? - keď aj napíšu mailom potvrdenie (po anglicky), tak ako dám ostatnej Wikipédii najavo, že to potvrdenie máme, aby každý okopírovaný článok niekto iniciatívny hneď nezmazal?
Nuž toto ma napadlo:
  • je to super komunita, ktorá môže Wikipédii pomôcť
  • porzi aj anglickú stránku Copyright-u a odkazy tam bude tiež nejaké info o podobných problémoch a ako na ne
  • Ja osobne by som napisal niečo ako:

Prave rozbiehame projekt Slovenskej Wikipédie - Slobodnej Encyklopédie (sk.wikipedia.org, pozri aj www.wikipedia.org) a ako úvodný vstup chceme pripraviť 10-50 hotových článkov.
Články na Wikipédii majú mierne odlišný charakter od refrátov.sk. Môžu obsahovať obrázky aj zvuky a softvér automaticky podporuje archivovanie a prácu viac autorov naraz. Články sa navonok tvária ako HTML stránky zo všetkými HTML možnosťami. Všetky informácie sú uverejňované pod licencou GNU Free Documentation License (www.gnu.org/copyleft/fdl.html}.
Chceme vás požiadať o explicitný súhlas o použitie niektorých referátov ako základ našich článkov. Považujeme za povinnosť pri každom takomto článku, ktorý bude "silne podobný" referátu z web-stránky referaty.sk uviesť jeho zdroj. Nemôžeme však zaručiť že neskorší redaktori daného článku daný odkaz neodstránia.
Ďakujeme za podporu Free/Libre riešení budeme radi ak sa medzi našimi stránkami rozvinie priateľská a produktívna spolupráca.

Vaši Wikipediáni

Technicky mail i odpoveď dáme buď na Wikipédiu ako odkaz zo stránky Autorské práva alebo po vytvorení mailing listu tam uložíme tie maily a odkážeme na mailing list. A pridáme info zatiaľ do Aktualít že súhlas odtaľ a odtiaľ existuje a tu sú dohodnuté pravidlá
  • posledná zmena na Language.sk zotrela rozdiel medzi anglickým edit a change (obidve prelozene ako úprava), co je asi jedno, ale mozno ma nejaký význam, keď to oni tak rozlišujú...
máš nejaké odporúčanie? Preložiť: edit-úprava a change-zmena? Znie to logicky.
Áno
  • na zvýšenie účasti Slovákov v slovenskej verzii je nevyhnutné, aby bol link na Slovenčinu na Main Page anglickej a nemeckej verzie (na francúzskej už je)...
Na anglickej už bol ale po tom ako bola nasadená nová verzi a hlavnej stránky tam zasa nie je. Beriem si to na starosť - aj nemeckú stránku.
Hotovo. Ešte ostáva pridať odkaz na českú stránku, ale to bude rozumnejšie až po preklade rozhrania. Valasek 08:09, 26 Feb 2004 (UTC)

<bold>Napriek všetkému tu spomenutému ako krízový stále vidím preklad rozhrania. Nahranie-upload bude soon :-) na LanguageSk Valasek 07:57, 25 Feb 2004 (UTC)<bold>

Čo s vandalizmom?[upraviť | upraviť zdroj]

9. júna pridal anonymný používateľ 212.65.224.4 (server proxy.novatv.cz) tri články Internet, WebLog a Blog, ktorých cieľom sa zdá byť propagácia stránok www.domain.sk a www.blog.sk, ktoré obe sídlia na IP 62.168.116.87. Na anglickej Wikipédii by sa to asi považovalo za vandalizmus a reklamu. Dajú sa tie stránky nejako zmazať? Brona 23:45, 13 Jún 2004 (UTC)

pozrel som tie stranky. WebLog by mal pouzit redirect miesto tej formy, ktoru ma. Obsah mna osobne ani neirituje a nmyslim, ze je nutny admin zasah. Podobnu vec som riesil este ked som nemal admin prava na stranke Rómovia. Ale iste mozeme vsetky 4 stranky zmazat. Nejake hlasovanie by ale mozno stalo za to... Asi to tiez skusim zadministrovat, nech je to v poriadku aj do buducnosti... Liso 09:05, 22 Júl 2004 (UTC)
Pojmom "vandalizmus" sa myslím tradične označuje, keď niekto poškodí už existujúce heslo, nie keď vytvorí nové. Ale myslím si, že do Wikipédie reklama nepatrí, a že v daných "heslách" nič iné nie je (len jedna veta a linka na doménu). Autor si chce asi zvýšiť PageRank v Google. Navrhujem to vyhodiť, alebo ešte lepšie, nahradiť niečím zmysluplnejším.
Vandalizmus je do budúcnosti nebezpečná hrozba; najmä ak sa slovenská Wikipédia stane populárnou (čo chceme). Existuje nejaký mechanizmus, ako budeme v takom prípade postupovať? Viliam Búr 08:10, 23 Júl 2004 (UTC)
V evidentných prípadoch sa zasahuje takpovediac "bez rozmýšľania" (veď všetko sa dá v núdzi revertnúť) a inak sa diskutuje, tak ako my teraz tu :)) Bronto 16:10, 23 Júl 2004 (UTC)
Na obranu mozu sluzit tiez admin prava -> blokovanie IP, zapecatenie (=protect) stranky a pod... Dolezite je aby sa adminmi stali naozaj zodpovedni a doveryhodni ludia. O tom teda predpokladam budu vazne diskusie. Teraz uz mam privilegium byrokrata (ani ten nazov sa mi nepaci je z m:Bureaucrat) a tak mozem vytvorit (ale nie vziat to pravo spat) novych adminov... Liso 19:23, 23 Júl 2004 (UTC)

Autorské práva[upraviť | upraviť zdroj]

Nevie náhodou niekto, po koľkých rokoch na Slovensku vypršia autroské práva, čiže po koľkých rokoch sa dajú opisovať staršie texty? Bronto 18:56, 29 Júl 2004 (UTC)

zial neviem Liso 21:25, 29 Júl 2004 (UTC)