Wikipédia:Nestrieľajte sa do nohy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Text tejto stránky nie je pravidlom ani odporúčaním a v tomto zmysle teda nie je záväzný. Je to ale názor, ktorý na určité aspekty fungovania Wikipédie zastáva jeden alebo viac wikipediánov a predkladá ho ostatným ako podnet na zamyslenie.

Ak ste zástancom tohto názoru: Ak budete niekde diskutovať, neargumentujte týmto článkom, akoby išlo o pravidlo, ale použite odkaz na neho na vysvetlenie svojich motívov. Nebojte sa k tomuto názoru prihlásiť na príslušnom mieste diskusie alebo na vlastnej redaktorskej stránke.

Ak ste oponentom tohto názoru: Nevkladajte do tejto stránky svoje názory. Diskutovať môžete v diskusii, môžete založiť názorovú stránku s iným postojom na zamyslenie.


Často sú na rôznych nástenkách, najmä na nástenke správcov, poslané správy od editorov, ktorí sú v skutočnosti sami na vine za problém, ktorý dávajú na vedomie. V iných prípadoch sa redaktor môže sťažovať na správanie iného redaktora, ale počas udalostí tohto incidentu už sám spáchal ďaleko horšie priestupky. V oboch prípadoch sú sankcionovaní skôr títo redaktori, ako ľudia, o ktorých napísali správu.

V krajinách západného sveta sa táto udalosť bežne označuje ako „strieľať sa sám do nohy". Je to podobné správaniu sa vracajúceho bumerangu - ak je správne hodený, ale je ignorovaný, môže sa vrátiť späť a zraniť vrhača.

Neexistuje žiadna „imunita" pre reportérov[upraviť | upraviť zdroj]

Pre tieto prípady je spoločné vyhlásenie na nástenkách: „to nie je o mne, to je o nich". Niekedy je to viera, že ak je niečie zlé správanie nahlásené na nástenke, môže sa diskusia sústrediť len na pôvodnú sťažnosť a diskusia o chybování editora, ktorý sťažnosť vzniesol, by „zmenila tému", čo nie je byť povolené. Ale to nie je pravda.

Ako sa vyhnúť strieľaniu do nohy[upraviť | upraviť zdroj]

Ak ste s niekým v spore, pokúste sa prerokovať záležitosti s druhou osobou na svojej alebo jeho diskusnej stránke. V prípade, že druhá strana nebude spolupracovať, využite riešenie konfliktov. Snažte sa vyhnúť hláseniu na nástenke správcov. Keď ste naštvaný, počkajte až budete v pokoji a potom premýšľajte o tom, či je Vaša správa vhodná. Uistite sa, že ste na správnej stránke a prečítajte si pravidlá pred odoslaním Vašej správy. A konečne, zvážte to, či Vaše vlastné editácie v danej veci boli úplne bez viny.