Wikipédia:WikiJar SVE/2016/Pomocník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Súťaž na Facebooku
Súťaž   Medzinárodná   Čs. odboj počas 1. svetovej vojny    Esperanto   Pravidlá   Súťažiaci   Pomocník   V iných Wikipédiách   Diskusia    

Na tejto stránke nájdete odpovede na časté otázky týkajúce sa prispievania do Wikipédie a účasti v súťaži.

Základy Wikipédie[upraviť | upraviť zdroj]

V článkoch sú niektoré výrazy modré a iné červené, čo to znamená?[upraviť | upraviť zdroj]

Sfarbené výrazy v texte sú tzv. vnútorné odkazy (alebo wikiodkazy), teda odkazy na príslušné články o daných výrazoch. Redaktori pri písaní svojich článkov odkazujú na všetky možné súvisiace termíny, ktoré sú vzhľadom na v danom článku pojednávanú tému relevantné a teda by mohli čitateľa zaujímať. Ak už príslušné články existujú, odkazy sa zobrazia modro, ak čakajú na vytvorenie, sú automaticky sfarbené na červeno.

Podrobnejšie informácie: Pomoc: Odkazy § Odkazy na iné encyklopedická heslá

Prečo nikde nie je napísané, kto je autorom článku?[upraviť | upraviť zdroj]

Informácie o autoroch článku sú v histórii stránky, kde sa ukladajú používateľské mená všetkých, ktorí článok upravovali.

Filozofia Wikipédie hovorí, že nikto nie je „autorom“ žiadneho článku, a preto sa články nepodpisujú. Akonáhle raz vložíte „svoj“ materiál do Wikipédie, dávate ho celému svetu, ktorý ho môže upravovať. Ak chcete mať kontrolu nad svojím textom a zároveň prispieť k slobodnému vzdelaniu, zvážte vytvorenie vlastnej stránky alebo blogu a uvoľňovanie obsahu pod slobodnou licenciou.

Prečo nestačí jednoducho text odniekiaľ skopírovať a vložiť sem?[upraviť | upraviť zdroj]

Lebo sa to prieči autorskému zákonu a morálnym zásadám.

Nemožno len tak použiť cudzie dielo bez povolenia. Od prispievateľov do Wikipédie sa očakáva ich absolútna originalita, čiže inak povedané – napísať vlastný text na základe cudzích myšlienok. Naopak je vhodné daný zdroj (monografiu, článok, štúdiu, webovú stránku atď.) na Wikipédii uviesť ako zdroj, z ktorého ste čerpali.

Podrobnejšie informácie: Wikipédia: Spoľahlivé zdrojePomoc: Referencie

Upravovanie Wikipédie[upraviť | upraviť zdroj]

V článku som našiel chybu. Kde ju môžem nahlásiť?[upraviť | upraviť zdroj]

Netreba nahlasovať, chybu môžte sami hneď opraviť! Nad každým článkom je tlačidlo Upraviť. Stačí naň kliknúť, v upravovacom okne opraviť chybu a následne Uložiť zmeny. Priaznivci upravovania kódu použijú tlačidlo Upraviť kód, chybu opravia, následne si skontrolujú úpravu pomocou Ukázať náhľad (tlačidlo pod upravovacím oknom) a uložia.

Ak si netrúfate hneď upravovať článok, nahláste chybu na diskusnú stránku k článku. Odkaz je nad článkom vľavo (Diskusia).

Podrobnejšie informácie: Pomoc: Ako upravovať stránku

V upravovacom okne sa mi zobrazuje kód, ktorému nerozumiem. Ako ho mám upravovať?[upraviť | upraviť zdroj]

Ak radšej hneď vidíte čo upravujete tak použite vizuálne upravovanie - nad článkom stlačte tlačidlo Upraviť. Voila! Pamätajte na uloženie zmien.

Samozrejme môžte upravovať aj v kóde, kde máte väčšiu kontrolu nad výsledkom.

Podrobnejšie informácie: Pomoc: Prehľad editácie stránok

Chcem založiť nový (ešte neexistujúci) článok, ako na to?[upraviť | upraviť zdroj]

Najľahšie je zadať názov článku do vyhľadávacieho okienka vpravo hore a kliknúť na ikonku lupy (prípadne na tlačidlo Enter). Následne kliknite na červený odkaz vo vete "Vytvoriť stránku „(váš článok)“ na tejto wiki".

Podrobnejšie informácie: Pomoc: Ako vytvoriť nový článok

Zle som článok pomenoval. Ako ho premenovať?[upraviť | upraviť zdroj]

Pre premenovanie článku sa na Wikipédii používa termín presunutie. Voľba na presun sa nachádza (na danej stránke) vpravo hore vedľa vyhľadávacieho políčka v tvare šípky nadol. Po ukázaní myšou sa zobrazí voľba Presunúť a po kliknutí naň sa zobrazí textové pole, ktoré je nutné vyplniť. Najdôležitejšie je však nový názov článku, na ktorý ho po stlačení Presunúť stránku Wikipédia premenuje. V prípade, že ste úplne nový alebo anonymný používateľ, tak presúvať ešte nemôžete – napíšte krátku žiadosť o presunutie na diskusnú stránku súťaže.

V ostatných článkoch sú občas aj obrázky, kde môžem nájsť nejaké vhodné?[upraviť | upraviť zdroj]

Wikipédia používa obrázky zo sesterského projektu Commons. Ten je centrálnym úložiskom obrázkov, zvukov a videí pre všetky projekty Wikimedia Foundation. Prejdite na stránku Wikimedia Commons a do vyhľadávacieho poľa zadajte kľúčové slová pre vec, ktorú hľadáte. Pamätajte, že mnohé súbory sú pomenované v iných jazykoch ako slovenčina, podľa potreby a možností skúste viaceré jazyky (predovšetkým angličtinu).

Napísal som nový článok ale nezobrazuje sa zoznam iných jazykov. Ako ich mám pridať?[upraviť | upraviť zdroj]

Pridávanie odkazov na inojazyčné články prebieha pomocou Wikiúdajov, návod je na projektovej stránke.

Súťaž WikiJar SVE[upraviť | upraviť zdroj]

Prečo sa do súťaže nepočítajú články o Slovensku?[upraviť | upraviť zdroj]

Aby sme pokryli oblasti článkov, kde sú teraz väčšie medzery.

O rôznych čisto slovenských reáliách píšeme vyše desaťročia a výsledkom je, že na Wikipédii máme aj články o jednotlivých uliciach v slovenských mestách. Ale kedy ste naposledy čítali o macedónskom básnikovi alebo kapitole z estónskych dejín? Teraz by sme na krátky čas chceli upriamiť pozornosť prispievateľov aj mimo slovenskej vlasti a trochu viac spoznať blízkych susedov.

O čom všetkom môžem písať?[upraviť | upraviť zdroj]

O čomkoľvek, čo súvisí so strednou a východnou Európou (okrem Slovenska).

Môžte písať o geografii jednotlivých krajín, ich dejinách, politike, kultúre, vede, ekonomike atď. Tém máte naozaj veľa. Ako základnú inšpiráciu môžte použiť zoznam dôležitých tém daných krajín.

Môžem sa zúčastniť súťaže tým, že preložím článok z inej Wikipédie?[upraviť | upraviť zdroj]

Áno, nech sa páči!

Preklad z inej Wikipédie alebo iného slobodného zdroja je prijateľný v súťaži. Získate zaň však menej bodov, čo môžte ale dohnať napísaním viacerých článkov. Na preklad z češtiny si môžte dopomôcť aj prekladovým nástrojom .

Majte samozrejme na pamäti, že do Wikipédie môžte vložiť len text pod slobodnou licenciou (t. j. napr. text z inej Wikipédie) a musíte splniť licenčné podmienky. Ak prekladáte z Wikipédie, na koniec článku vložte šablónu Preklad (vyššie spomenutý nástroj to spraví za vás).

Napísal som článok ale pri ukladaní som zistil, že nie som prihlásený. Bude môj príspevok zaradený do súťaže?[upraviť | upraviť zdroj]

Do súťaže budú zaradené len príspevky od registrovaných používateľov. Ale nezúfajte!

V takomto prípade budete potrebovať dokázať, že ste text naozaj napísali vy, máte 2 možnosti:

  1. Ak ste upravovali už existujúci článok tak v hornej ponuke vyberte História (pozri pomocníka), pri vašej úprave bude namiesto vášho používateľského mena zobrazené číslo (vaša adresa IP). Neprihlasujte sa a kliknite na odkaz vrátiť a do zhrnutia úprav napíšte: „Vrátenie úpravy pre účasť v súťaži WikiJar SVE (vaše používateľské meno)“. Hneď potom sa prihláste a rovnakým spôsobom vráťte svoje vrátenie. Takto budeme vedieť, že ste text napísali naozaj vy.
  2. Ak ste práve vytvorili nový článok, svoju úpravu nemôžte vrátiť. Neprihlasujte sa a upravte článok ešte raz (stačí minimálna zmena), do zhrnutia napíšte „predchádzajúca úprava od (vaše používateľské meno)“. Následne sa prihláste a opäť vykonajte aspoň minimálnu úpravu, do zhrnutia napíšte „predchádzajúca úprava od (vaše používateľské meno)“.

Pre súťaž mám mať nastavenú adresu elektronickej pošty. Kde si ju nastavím?[upraviť | upraviť zdroj]

Po prihlásení si ju nastavte vo svojich nastaveniach. Odkaz sa nachádza v pravej hornej časti každej stránky.

Kto organizuje súťaž? Bude v budúcnosti ešte niečo podobné?[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenské kolo organizuje občianske združenie Wikimedia Slovenská republika, ktorá sa venuje podpore slobodného vzdelávania; hlavne na Wikipédii. Do budúcnosti máme viacero plánov a súťaže k nim tiež patria. Zatiaľ však pracujeme čiste ako dobrovoľníci vo svojom voľnom čase, preto aby sa však z našich plánov mohla stať skutočnosť, potrebujeme viacerých pomocníkov. Pre viac informácií a návrhov nám napíšte. Tešíme sa!