Wikipédia:Zahoď bič a kráčaj preč od konskej mrciny

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Text tejto stránky nie je pravidlom ani odporúčaním a v tomto zmysle teda nie je záväzný. Je to ale názor, ktorý na určité aspekty fungovania Wikipédie zastáva jeden alebo viac wikipediánov a predkladá ho ostatným ako podnet na zamyslenie.

Ak ste zástancom tohto názoru: Ak budete niekde diskutovať, neargumentujte týmto článkom, akoby išlo o pravidlo, ale použite odkaz na neho na vysvetlenie svojich motívov. Nebojte sa k tomuto názoru prihlásiť na príslušnom mieste diskusie alebo na vlastnej redaktorskej stránke.

Ak ste oponentom tohto názoru: Nevkladajte do tejto stránky svoje názory. Diskutovať môžete v diskusii, môžete založiť názorovú stránku s iným postojom na zamyslenie.


V každej debate nastane situácia, keď sa debata blíži k svojmu prirodzenému koncu. Mohli ste debatu vyhrať alebo prehrať, prípadne mohla skončiť nerozhodne. V tomto momente by ste však mali zahodiť bič a kráčať preč od konskej mrciny.

Ak debata, diskusia alebo všeobecná výmena názorov dosiahla svoj prirodzený koniec, či už tak, že jedna strana vyhrala alebo (čo je pravdepodobnejšie) komunita stratila záujem ohľadom celej veci, tak bez ohľadu na to, na ktorej strane ste boli, mali by ste odkráčať preč.

Ak to neurobíte, budete aj naďalej bičovať starú úbohú debatu alebo sa ju pokúsite znova otvoriť alebo budete neustále pripomínať staré správy, prípadne budete neustále vystavovať na obdiv váš triumf... v skutočnosti si nezískate priateľov ani neovplyvníte ľudí. Namiesto toho pekelne otravujete všetkých naokolo.

  • Ak ste "vyhrali" – dobre pre vás. Teraz sa starajte o vaše veci a nepripomínajte neustále, že váš oponent prehral.
  • Ak ste "prehrali" – tak máte smolu. Teraz sa starajte o vaše veci a nepripomínajte neustále, že váš protivník vlastne nevyhral lebo... hocičo.
  • Ak debata zomrela prirodzenou smrťou – nech zostane mŕtva. Je po všetkom, nechajte to tak. Nikto sa o ňu okrem vás nestaral, je vám ťažko od žalúdku ale musíte sa s tým naučiť žiť.

Tak druhý raz, keď budete stáť nad telom čerstvo uhynutého koňa: prosím, nebičujte ho. To nepomôže. Nechajte úbohé zviera odpočívať v pokoji.

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Wikipedia:Drop the stick and back slowly away from the horse carcass na anglickej Wikipédii.