Wikipédia:WikiJar SVE 2020

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


WikiJar strednej a východnej Európy
21. marca – 31. mája 2020
Súťaž bola ukončená. Vyhodnotenie súťaže pozri nižšie.



WikiJar strednej a východnej Európy 2020 (skrátene WikiJar SVE 2020, po anglicky CEE Spring 2020) je medzinárodná súťaž v tvorbe článkov, prebiehajúca na verziách Wikipédie v jazykoch strednej a východnej Európy. Štvrtý ročník na slovenskej Wikipédii začne 21. marca a skončí 31. mája 2020.

Hovorí sa, že viac poznáme vzdialené kraje ako blízkych susedov. A to je škoda! Túto medzeru v poznaní chceme pomôcť zaceliť – tak pre účastníkov súťaže, ktorí sa popri písaní a prekladaní článkov dozvedia mnoho o reáliách susedných štátov, ako aj pre širokú slovenskú verejnosť, ktorá u nás nájde viac hodnotných informácií o tejto téme.

V skratke: V dobe od 21. marca 2020 00:00 stredoeurópskeho času (SEČ) do 31. mája 2020 23:59 SEČ vytvárajte nové články alebo rozširujte už existujúce články týkajúce sa štátov a regiónu strednej a východnej Európy (okrem Slovenska). Akceptujeme len vlastnú tvorbu, nie preklady z inojazyčných Wikipédií. Každý článok musí byť písaný encyklopedickým štýlom a podložený citáciami na použité zdroje. Za každých 1 000 bajtov zmysluplného textu získate jeden súťažný bod.

Podmienkou nie je zverejnenie občianskej identity (mena a priezviska). Organizátor nebude od súťažiacich vyžadovať žiadne osobné údaje.
  • Súťažné príspevky musia byť v súlade s pravidlami slovenskej Wikipédie, písané encyklopedickým štýlom, podložené citáciami (referenciami) uvedenými v článku. Prihliada sa na presnosť a odbornosť, rozsah, resp. pokrytie spracovanej problematiky, množstvo a kvalitu použitých zdrojov, čitateľnosť, štruktúrovanosť, ako aj gramatickú, pravopisnú a štylistickú podobu článkov.
  • Do súťaže nemožno prihlásiť preklady z inojazyčných Wikipédií. Príspevky, o ktorých porota zistí, že sú nepriznanými prekladmi, budú zo súťaže vylúčené.
  • Za každých 1 000 bajtov zmysluplného textu porota udelí jeden súťažný bod. Súťažiaci s najvyšším počtom bodov získa 1. miesto, súťažiaci s druhým najvyšším počtom bodov 2. miesto atď.
  • Hodnotené budú príspevky v tej podobe, v ktorej boli prihlásené do súťaže.
  • Ak niektorému z účastníkov nemôže byť cena udelená, pretože nesplnil vyššie uvedené podmienky, postupujú na jeho miesto ďalší podľa bodového poradia. Prípadné zvláštne ocenenia navrhne porota organizátorovi podľa svojho uváženia.

Vyhodnotenie[upraviť | upraviť zdroj]

@ScholastikosSVK, Robert Jahoda, Jetam2, Andrej-airliner, Luppus, Sokol Kat, Pe3kZA, Ján Kepler, Armin, RI99: Vážené dámy a páni,

je mi cťou Vám v mene poroty a organizačného tímu súťaže oznámiť oficiálne výsledky. V prvom rade sa chcem poďakovať za Vašu trpezlivosť, nakoľko vyhodnotenie súťaže sa nám predĺžilo viac než sme pôvodne čakali. Všetkým účastníkom súťaže ďakujem za to, že sa do písania článkov pustili v neľahkej dobe pandémie, v dobe neistoty a obmedzených možností čo sa týka napríklad prístupu k odbornej literatúre z verejných knižníc.

Jednoznačným šampiónom tohto ročníka sa stal redaktor ScholastikosSVK, ktorý pridal celkovo 56 článkov s veľkosťou vyše 600 tisíc bajtov, vďaka čomu získal prvé miesto v oboch kategóriách. Gratulujem!

Poklona patrí aj redaktorovi Robertovi Jahodovi, ktorý do kategórie originálnych článkov prispel síce „len“ priatimi článkami, no vďaka ich prepracovanosti a rozsahu získal dostatok bodov pre dosiahnutie druhého miesta. Gratulujem!

Usilovne pracoval aj redaktor Jetam2, ktorý prispel celkovo 42 článkami do oboch kategórií a získal celkovo 213 bodov. V kategórii originálnych článkov získal tretie miesto a v kategórii článkov o ženách druhé miesto. Gratulujem!

Napokon gratulácia patrí aj redaktorovi Andrej-airliner. Aj jediný článok, ktorým sa Andrej do súťaže zapojil, mu vďaka výraznej kvalite a rozsahu vystačil na tretie miesto v „ženskej kategórii“.

Za účasť v súťaži ďakujem aj redaktorom Luppus, Sokol Kat, Pe3kZA, Ján Kepler, Armin, RI99, PelexNelliette. Hoci ste sa neumiestnili na prvých troch priečkach, dúfam, že Vám bude zadosťučinením aspoň to, že ste Wikipédiu obohatili novými textami, ktoré ešte dlho poslúžia našim čitateľom.

Osobitne chcem poďakovať aj mojim kolegom z poroty, redaktorke Akdar a redaktorovi OJJ-ovi, ako aj talentovanému redaktorovi a organizátorovi, bez ktorého by sa tento ročník súťaže azda ani „neodlepil od zeme“, redaktorovi Lukymu001.

Ešte raz Vám všetkým ďakujem. Výhercovia budú v dohľadnom čase kontaktovaní prostredníctvom e-mailu, v ktorom Vám odovzdám ceny – poukážky na nákup v kníhkupectvách spoločnosti Martinus, s.r.o.-Lišiak(diskusia) 21:02, 4. august 2020 (UTC)[odpovedať]

Kategória „Originálne články“
Finálne
poradie
Redaktor Počet článkov Počet
bajtov
Počet
bodov[1]
Prihlásených Prijatých[2]
1. ScholastikosSVK 46 46 540 233 540
2. Robert Jahoda 5 5 154 899 155
3. Jetam2 28 26 150 214 150
4. Luppus 4 3 36 320 36
5. Sokol Kat 7 3 15 862 16
6. Pe3kZA 3 2 14 280 14
7. Ján Kepler 6 4 9 247 9
8. Armin 1 1 8 932 9
9. RI99 6 0 0 0
9. Pelex 1 0 0 0
Kategória „Ženy“
Finálne
poradie
Redaktor Počet článkov Počet
bajtov
Počet
bodov[1]
Prihlásených Prijatých[3]
1. ScholastikosSVK 10 9 78 648 79
2. Jetam2 14 12 63 166 63
3. Andrej-airliner 1 1 38 128 38
4. Luppus 2 2 15 966 16
5. Nelliette 1 0 0 0
5. Armin 1 0 0 0
  1. a b Zaokrúhľované na jednotky bodov (1 000 bajtov = 1 bod)
  2. Odôvodnenia neakceptovania článkov sú uvedené na tejto stránke
  3. Odôvodnenia neakceptovania článkov sú uvedené na tejto stránke

Kategórie a prihlásenie článkov[upraviť | upraviť zdroj]

Originálne články

  • autorské články

Prihlásiť článok v kategórii Originálne články
Ženy

  • autorské články o ženách

Prihlásiť článok v kategórii Ženy

O čom písať?[upraviť | upraviť zdroj]

V súťaži možno prispievať na ľubovoľnú tému týkajúcu sa regiónu strednej a východnej Európy okrem Slovenska. Pre kompletný zoznam zahrnutých štátov a území pozri vyššie.

Zaujíma vás geografia? Môžete písať o mestách a dedinách, o pohoriach a riekach... Ste nadšencom histórie? Región strednej a východnej Európy je historicky veľmi bohatý, využite to. Nadchýna vás svet športu? Čo tak opísať vrcholových športovcov či športové kluby v jednotlivých štátoch? Alebo máte radšej financie a podnikanie? Potom sa môžete pozrieť na banky, burzy či významné spoločnosti pôsobiace v regióne. Alebo ste toho názoru, že dámy majú prednosť? V dejinách i v súčastnosti nájdete mnoho stredo- a východoeurópskych žien, o ktorých sa oplatí písať.

Výber možných tém je vskutku veľmi široký – geograficky, tematicky aj chronologicky. Aby ste sa nestratili hneď na začiatku, pripravili sme pre vás pár pomôcok.

Prvou je nástroj na vyhľadávanie článkov, ktoré už existujú v inojazyčnej Wikipédii, ale ešte nie v slovenskej. Vyskúšajte si ho pre články o Česku na českej Wikipédii a pozrite sa aj na Wikipédie v iných jazykoch, ktoré ovládate.

Tento nástroj vám ale nájde úplne všetko – vrátane ulíc v Prahe. Aby ste sa vedeli zamerať na články o dôležitých témach, ľudia z jednotlivých krajín vytvorili zoznamy najvýznamnejších tém o danom štáte, ktoré si svoj vlastný článok na slovenskej Wikipédii zaslúžia najviac. Na zoznam sa dostanete kliknutím na vlajku krajiny:


Nenašli ste, čo hľadáte, alebo máte nejaké ďalšie otázky? Pokojne nám napíšte do diskusie.