William Benjamin Lenoir

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z William B. Lenoir)
William B. Lenoir
astronaut NASA
William Benjamin Lenoir
Stavzosnulý
Narodenie14. marec 1939
Miami, Florida, USA
Úmrtie28. august 2010 (71 rokov)
Albuquerque, Nové Mexiko, USA
Predchádzajúce zamestnanieinžinier
Čas vo vesmíre5 dní 2 hodiny 14 minút
Kozmonaut od1967
MisieSTS-5
Znaky misií

William Benjamin Lenoir (* 14. marec 1939, Miami – † 28. august 2010, Albuquerque) bol americký astronaut z programov Skylab a letov s raketoplánmi STS.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole absolvoval technologický inštitút v Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology) roku 1961 a získal titul inžiniera elektrotechniky. V roku 1965 získal v rovnakom odbore doktorát. O dva roky neskôr, v roku 1967, bol vybraný do šiestej skupiny amerických astronautov. Po výcviku bol zaradený do záložných posádok Skylab 3 a Skylab 4. Po ukončení programu sa preškolil na lety s raketoplánmi. Bol ženatý a má dve deti.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Do vesmíru sa dostal iba raz, na jeseň roku 1982 na palube raketoplánu Columbia a stal sa tak 114 kozmonautom Zeme. Columbia pri svojom piatom lete, tentoraz päťdennom so štartom na floridskom myse Canaveral mala na svojej palube štvorčlennú posádku v zložení Vance Brand, Robert Overmyer, dr. Joseph Allen a dr. William Lenoir. Počas letu vypustili družice SBC-3 a Anik C1 a v poriadku pristáli na základni Edwards Air Force Base v Kalifornii.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1989 pracoval v administratíve NASA. Od roku 1993 bol viceprezidentom firmy Booz, Allen & Hamilton, Inc., Applied Systems Div., Bethesda.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Milan Codr. Sto hvězdných kapitánů. [s.l.] : Práce, 1982. (po česky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]