Xbox Series X

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Xbox Series X

Logo
Základné informácie
VýrobcaMicrosoft
Produktová radaMicrosoft Xbox
TypMultimediálna herná konzola
Generácia9. generácia konzol
Procesor8-jadrový AMD Zen 2 (3.8 GHz / 3.6GHz pri SMT)
Pamäťové média4K Blu-Ray, Blu-Ray, DVD, CD
Priestor pre uloženie dát1TB NVMe SSD
Pripojiteľné ovládačeXbox Wireless Controller, Xbox Elite Controller
RozšíriteľnosťExpansion Slot, USB 3.2
Online službaXbox Live Gold, Xbox Game Pass, Xbox Game Pass Ultimate
Dátum(y) uvedenia10. November 2020
Spätná kompatibilitaXbox One, Xbox 360, Xbox
PredchodcaXbox One

Pozri aj Videoherný portál

Xbox Series X (kódové označenie Project Scarlet) je herná konzola vytvorená spoločnosťou Microsoft. Spoločnosť predstavila konzolu pod kódovým označením Project Scarlett na veľtrhu E3 2019[1]. Finálny model Xbox Series X bol ukázaný svetu počas odovzdávania cien The Game Awards 2019, kedy bolo potvrdené vydanie koncom roka 2020 a dizajn konzoly.[2] Z generačného hľadiska sa radí do 9. generácie konzol po boku PlayStation 5, a zároveň je prvým modelom štvrtej generácie konzol Xbox.

Vývoj a predstavenie[upraviť | upraviť zdroj]

Microsoft v marci 2020 oznámil, že vývoj hernej konzoly Xbox Series X začal v roku 2016, teda v čase, kedy spoločnosť začala predávať hernú konzolu Xbox One S. Spoločnosť potvrdila práce na novej generácii konzol Xbox na veľtrhu E3 2019, kedy ju predstavila ako „Project Scarlett“. Spoločnosť už vtedy oznámila ciele, ktoré si kladie od nového hardvéru. Avizovanými novinkami je podpora 8K rozlíšenia, snímkovania až do 120 snímkov za sekundu, hardvérového ray-tracingu a ponúknutie až štyrikrát vyššieho výkonu oproti Xbox One X.

Konzola bola neskôr predstavená ako Xbox Series X počas rozdávania cien herným vývojárom The Game Awards 2019. Spoločnosť oznámila, že Series X je prvým modelom novej generácie, ktorá ponesie označenie „Xbox“. V marci 2020 Microsoft oznámil finálne hardvérové parametre konzoly, pričom tieto mali byť oznámené na konferencii herných vývojárov GDC 2020, ktorá bola zrušená kvôli pandémii COVID-19. Spoločnosť tiež uviedla, že aj napriek problémom, ktoré spôsobila pandémia, vydanie konzoly sa očakáva ku koncu roka 2020.

Hardvér[upraviť | upraviť zdroj]

Xbox Series X disponuje procesorom AMD Zen 2 vyrobeným na mieru pre potreby hernej konzoly. Procesor je súčasťou SoC (system-on-chip) riešenia s veľkosťou 360.45mm2 a tvorí ho 8 jadier s maximálnou frekvenciou 3,8 GHz, pri použití technológie simultánneho multithreadingu (SMT) operuje pri frekvencii 3,6 GHz. Jedno jadro procesoru je dedikované operačnému systému, ostatných 7 jadier môžu využívať hry.

Ďalšou súčasťou SoC jednotky je grafický čip postavený na architektúre RDNA 2 od AMD. Grafický čip má celkom 56 výpočtových jednotiek s 3 584 jadier, aktívnych bude však len 52 jednotiek s 3 328 jadrami operujúcich na frekvencii 1,825 GHz. Grafický čip ponúkne 12 teraflopov grafického výkonu, pri aplikovaní ray-tracingu je podľa Microsoftu konzola schopná dosiahnuť celkového výkonu 25 teraflopov. Z grafického hľadiska konzola podporuje ray-tracing, 8K rozlíšenie, snímkovanie až do 120 fps a vďaka HDMI 2.1 podporuje variabilnú obnovovaciu frekvenciu (VRR) a režim Auto Low Latency Mode (ALLM). Podpora týchto technológií bude zahrnutá do nových televízorov.

Konzola ponúkne 16GB GDDR6 RAM. 10GB operačnej pamäte má prenosovú rýchlosť 560 GB/s a je určených hlavne pre grafickú kartu, kým ostatných 6 GB s rýchlosťou 336 GB/s je určených na iné účely vrátane využitia operačným systémom. Odhaduje sa, že hry budú mať k dispozícii približne 13,5 GB operačnej pamäte. Microsoft si za cieľ kladie, aby hry na novej generácii konzol bežali minimálne v 4K rozlíšeni pri 60 snímkoch za sekundu, očakáva sa však aj podpora 120fps pri vybraných hrách. Oproti Xbox One X ponúkne Xbox Series X štyrikrát vyšší logický výkon a dvakrát vyšší grafický výkon.

Xbox Series X ponúkne vstavané 1TB NVMe SSD úložisko s čistou prenosovou rýchlosťou vstupu aj výstupu 2,4 GB/s, pri komprimovaných dátach môže dosiahnuť až 4,8 GB/s. Kompresiu a dekompresiu dát má na starosti dedikovaný čip, pričom kompresia bude zohrávať dôležitú rolu v budúcej generácii konzol kvôli obmedzenému úložisku a rastúcej veľkosti hier, ktorá sa už dnes pohybuje v rozmedzí niekoľkých desiatok GB. K dispozícii bude aj dodatočné externé úložisko s kapacitou 1TB, ktoré sa pripojí ku konzole pomocou špeciálneho portu Expansion Slot na zadnej strane konzoly. Pripojiť bude možné aj bežný externý disk s technológiou USB 3.1, ale tento typ úložiska bude vhodný len na hranie hier z Xbox One, Xbox 360 a pôvodnej Xbox konzoly prostredníctvom spätnej kompatibility.[3]

Konzola ponúkne 4K UHD Blu-Ray mechaniku, konzola bude okrem hier podporovať aj prehrávanie filmov, videa a hudby. Xbox Series X ponúkne celkom tri porty USB 3.2, HDMI 2.1 výstup, Ethernet port a napájací port. Na rozdiel od Xbox One neponúkne HDMI vstup, optický port S/PDIF ani IR vysielač, ktorý umožňoval užívateľom nastaviť Xbox One tak, aby pri zapnutí alebo vypnutí vyslala signál do televízoru a/alebo pripojeného audiosystému. Túto možnosť na Xbox Series X nahradila funkcia HDMI-CEC, ktorá vyšle signál prostredníctvom HDMI kábla, nie bezdrôtovo.

Príslušenstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Microsoft oznámil, že Xbox Series X bude podporovať všetko príslušenstvo, ktoré bolo pôvodne vyrobené pre Xbox One. Znamená to, že hráči si môžu pripojiť ovládače, volanty, slúchadlá a ďalšie doplnky, ktoré si pôvodne kúpili pre Xbox One, aj na novej konzole Xbox Series X. Rovnako sa očakáva kompatibilita nového príslušenstva s konzolou Xbox One. Prvým takto podporovaným doplnkom je nový bezdrôtový ovládač Xbox Wireless Controller.

Aktualizovaný ovládač sa bude ku konzolám naďalej pripájať pomocou vlastného štandardu Xbox Wireless Radio. Bude tiež podporovať Bluetooth Low Energy pre pripojenie k počítačom a mobilným zariadeniam a pripojenie pomocou USB. Napájanie nového ovládača prebieha pomocou USB-C konektoru. Zachová si podporu príslušenstva ako sú headsety alebo chatpad, ktoré sa opierali o konektor Accessory Port, a rovnako tak ponúkne 3,5mm audio jack na pripojenie slúchadiel. Ovládač tiež ponúkne nové tlačidlo na zdieľanie snímkov obrazovky a záznamov z hier.[4]

Spoločnosť nemá v súčasnosti žiadne plány s podporou virtuálnej reality na Xbox Series X. Riaditeľ divízie Xbox Phil Spencer uviedol, že ak by podpora VR neskôr pribudla, vychádzala by z platformy Windows Mixed Reality.

Softvér[upraviť | upraviť zdroj]

Xbox Series X ponúkne vlastný operačný systém postavený na platforme Windows. Zatiaľ však nie je jasné, či bude po vzore Xbox One vychádzať z Windows 10, alebo z jeho pripravovanej modulárnej verzie Windows Core OS s nadstavbou Game Core. Z prvých ukážok je užívateľské rozhranie operačného systému konzoly Xbox Series X totožné s rozhraním, ktoré Microsoft uviedol do konzol Xbox One vo februári 2020.

Kľúčovým softvérovým prvkom je DirectX 12 Ultimate, vylepšená verzia existujúceho DirectX rozhrania, ktorá bude dostupná pre Xbox Series X a počítače s Windows 10 a kompatibilnou grafickou kartou. DX12 Ultimate predstavuje balík grafických rozhraní prinášajúcich podporu pre hardvérový ray-tracing, variabilné snímkovanie tieňov (VRS), Mesh Shader a Sampler Feedback. Tieto služby sú tiež úzko prepojené s novým systémom Xbox Velocity Architecture, dostupným exkluzívne v konzole Xbox Series X. Jeho úlohou je zabezpečiť čo najefektívnejšie a najrýchlejšie hranie.

Hry[upraviť | upraviť zdroj]

Microsoft uviedol, že minimálne počas prvých dvoch rokov dostupnosti konzoly Xbox Series X neplánuje vyvíjať tituly exkluzívne pre túto konzolu. Hry tak plánuje naďalej vydávať aj na konzolu Xbox One a počítače s Windows 10. Okrem toho bude Xbox Series X už pri vydaní takmer všetky hry z Xbox One, ako aj spätne kompatibilné hry z konzol Xbox 360 a Xbox, ktorých je približne 600.

Hry pôvodne vydané na staršie konzoly Xbox môžu využiť hardvér súčasnej konzoly pre rýchlejšie načítavanie, vyššie rozlíšenie alebo stabilnejšie snímkovanie. Konzola tiež dokáže automaticky vylepšiť SDR obraz do HDR bez nutnosti zásahu zo strany vývojárov. Rovnako má byť dostupná možnosť automatického upscalovania hier do 4K rozlíšenia.

Tituly môžu byť distribuované priamo pre Xbox Series X, alebo môžu využiť program Smart Delivery, kde, ak bola hra vydaná vo verziách pre Xbox One a Xbox Series X, sa hráčovi stiahne najlepšia dostupná verzia pre konzolu, na ktorú si hráč hru práve inštaluje. Znamená to, že hráč už nie je nútený kupovať si dve rôzne verzie hier pre starú a novú konzolu, stačí mu vlastniť jednu kópiu. Funkciu budú podporovať tituly od Xbox Game Studios a titul Cyberpunk 2077 od CD Projekt RED. Tituly, ktoré budú podporovať funkcie konzoly, ponesú označenie Optimized for Xbox Series X.

Zoznam oznámených hier pre Xbox Series X zahŕňa:

  • Cyberpunk 2077[5] (CD Projekt RED, 2020)
  • Gears 5 (Xbox Game Studios, 2019)
  • Gods & Monsters (Ubisoft)
  • Halo Infinite (Xbox Game Studios, 2020)[6]
  • Outriders (Square Enix, 2020)
  • Senua's Saga: Hellblade II (Xbox Game Studios)
  • Tom Clancy's Rainbow Six: Quarantine (Ubisoft)
  • Tom Clancy's Rainbow Six: Siege (Ubisoft, 2015)[7]
  • The Lord of the Rings: Gollum (Daedalic Entertainment, 2021)
  • Ultimate Fishing Simulator 2 (Ultimate Games S.A., 2021)
  • Watch Dogs: Legion (Ubisoft)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TUTTLE, Will; CHIEF, Xbox Wire Editor in. Xbox Wire [online]. 2019-06-09, [cit. 2020-03-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. SPENCER, Phil; XBOX, Head of. Xbox Wire [online]. 2019-12-13, [cit. 2020-03-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. TUTTLE, Will; CHIEF, Xbox Wire Editor in. Xbox Wire [online]. 2020-03-16, [cit. 2020-03-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. TUTTLE, Will; CHIEF, Xbox Wire Editor in. Xbox Wire [online]. 2020-03-16, [cit. 2020-03-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. CYBERPUNK 2077. @CyberpunkGame [online]. 2020T7:17, [cit. 2020-03-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Xbox Wire [online]. 2019-06-09, [cit. 2020-03-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. Rainbow Six Siege Creative Director on Cross-Gen Play and Major Operator Reworks [online]. news.ubisoft.com, [cit. 2020-03-24]. Dostupné online. (po anglicky)