Yuri Dojč

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Yuri Dojč
umelecký a komerčný fotograf
Yuri Dojč
Narodenie12. máj 1946 (77 rokov)
Humenné, Slovensko
Odkazy
Webstránkawww.yuridojc.com
CommonsSpolupracuj na Commons Yuri Dojč

Yuri Dojč (* 12. máj 1946) je slovensko-kanadský umelecký a komerčný fotograf, ktorého práce zahŕňajú okrem iných čierno-biele akty, portréty kanadských veteránov z obdobia 2. svetovej vojny, a projekty American Dreams, Marble Woman ako aj jeho výstavu Last Folio.[1]

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Yuri Dojč vyrastal v meste Humenné na východe Slovenska. Jeho otec pracoval ako riaditeľ strednej školy a matka ako učiteľka. V roku 1954 sa rodina s vtedy 8-ročným Yurim presťahovala do Bratislavy. V roku 1968 sa ako študent zúčastnil letného študijného programu v Londýne, keď vojská Varšavskej zmluvy vpadli do vtedajšieho Česko-Slovenska.[2] Počúvnuc radu svojho otca sa Yuri Dojč rozhodol, že sa domov nevráti, o rok neskôr emigroval do Kanady a usadil sa v Toronte.

Vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Po vyštudovaní v odbore strojárstvo Dojč pokračoval štúdiom psychológie na Univerzite Komenského v Bratislave. Krátko na to bolo jeho štúdium prerušené sovietskou inváziou. Po príchode do Kanady začal študovať fotografiu na Ryerson University v Toronte.[3] Už počas školy pracoval ako fotoeditor študentského týždenníka Eyeopener a spolupracoval po boku budúcej novinárskej žurnalistky Christie Blatchfordovej a s ľudmi ako reportér CBC Paul Workman, reportér City TV Jojo Chintoh a komik Paul Chato.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Dojčovu prácu v začiatkoch ovplyvnili fotografovia Edward Weston, Irving Penn, Man Ray a Guy Bourdin, ale aj maliari René Magritte, Egon Schiele a Amedeo Modigliani. Zo začiatku sa venoval fotografovaniu interiérových prvkov ako dvere, okná, stoličky a kvety, neskôr ho začalo priťahovať fotografovanie ľudí.

V roku 1975 si Yuri Dojč otvoril vlastný fotografický ateliér, kde tvoril a pracoval pre spoločnosti ako FedEx, American Express, Canon, Seagrams, General Motors, Eastman Kodak, Porsche, Club Med, Brooks, Panasonic ako aj pre reklamné agentúry po celom svete.[4]

V 80-tych rokoch 20. storočia, v čase vrcholu éry plagátov, sa Dojčove fotografie objavili aj vo filme D.C. Cab. Jeho troma najpredávanejšími fotografiami boli Legs, Bicycle a Chair.

Výstavy[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1975 vystavoval Yuri Dojč mnohokrát sólovo ale aj v spojení s inými v Kanade, USA, Veľkej Británii, Belgicku, Poľsku, Česku a samozrejme aj na Slovensku.

Pod názvom Last Folio sa 1. septembra 2011 konala Fotografická cesta s Yurim Dojčom v umeleckej galérii Grunwald Gallery of Art na Univerzite v Indiane v americkom Bloomingtone. Fotografie zachytávajú krajinu, synagógy a predmety, to, čo ľudia z početných slovenských židovských komunít opustili a zanechali kvôli deportácii do koncentračných táborov v roku 1942.[5] "To, čo ostalo" je zároveň jedným z podtitulov tejto výstavy.

Táto výstava bola pôvodne uvedená v Slovenskom národnom múzeu, nasledovaná prezentáciami v Gonville and Caius Lower Library v anglickom Cambridge, v Múzeu židovského dedičstva v New Yorku, v sídle Európskej komisie v Bruseli.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2023 - Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti kultúry, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena SR v zahraničí. [6]


Knihy[upraviť | upraviť zdroj]

  • DOJC, Yuri, KRAUSOVA, Katya: Last Folio: Textures of Jewish Life in Slovakia. Indiana University Press, 2011. 128 s. ISBN 978-0253223777.
  • DOJC, Yuri: Honour. Chartwell, 2010. ISBN 978-0978115517.
  • DOJC, Yuri: Eros Fotografia. Gruppo Editoriale L'Espresso, 2003. ASIN: B001BQ4KPI.
  • DOJC, Yuri: Marble Woman. Firefly Books Ltd, 1993. 96 s. ISBN 978-1895565263.

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LEVEY, Gregory. New Yorker Book Bench: Hanishar, Or What Remains [online]. NewYorker.com, 2011. Dostupné online.
  2. Ryerson University: School of Image Arts: Yuri Dojc graduated in 1974'' [online]. Ryerson University, [cit. 2012-04-05]. Dostupné online. Archivované 2011-10-16 z originálu.
  3. LEONG, Melissa. Favourite anecdote from a familiar face [online]. WordPress.com, 12. november 2010. Dostupné online.
  4. PAUER, Marián. Výstava Yuri Dojč: Pokušenie [online]. Galéria mesta Bratislavy. Dostupné online.
  5. JOHNSON, Owen V.. Images immortalise Jewish past in Slovakia [online]. The Slovak Spectator, 12. september 2011. Dostupné online.
  6. TASR. Prezidentka odovzdala vyznamenania 28 osobnostiam. Toto sú príbehy ocenených. Pravda (Bratislava: OUR MEDIA SR), 2023-01-01. Dostupné online [cit. 2023-01-01]. ISSN 1336-197X.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Yuri Dojc na anglickej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]