Zámok Chantilly

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zámok v Chantilly

Zámok Chantilly je zámok vo francúzskom meste Chantilly.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Zámok Enghien

Malý zámok (Petit Château) bol vybudovaný v 16. storočí, hlavný zámok bol vybudovaný v 19. storočí podľa plánov architekta Honoré Daumeta na základoch pôvodného zámku, zničeného počas Veľkej francúzskej revolúcie. V zámku sídli Múzeum Condé, ktoré pozostáva z galérie malieb a kresieb a z knižnice so zbierkou vzácnych kníh. Ku komplexu patria Veľké stajne (Les Grandes Écuries 1719 – 1740), ktoré majú skutočne "veľké" rozmery a pôsobia veľkolepo. Princ Condé bol na ne tak hrdý, že usporadúval večere pod ich kupolou, vysokou 28 metrov, (pre hostí ako Ľudovít XV.). Stajne mohli prichýliť 240 koní a 500 psov, ktoré slúžili pri každodenných poľovačkách v chantillskom lese. Od roku 1982 je tu múzeum koní.

K zámockému komplexu patrí aj zámok Enghien. Je to podlhovastá budova oproti hlavnému zámku, na druhej strane terasy. Bol postavený v roku 1769, pôvodne v ňom boli ubytovaní hostia princov. Má štyri samostatné vchody, každý s trojuholníkovým štítom. Dnes sú v ňom služobné byty reštaurátorov Múzea Condé a akademikov.

Park[upraviť | upraviť zdroj]

Park má rozlohu 115 hektárov, z toho 25 hektárov sú vodné plochy.

  • Park Le Nôtre

Le Nôtre vybudoval park ako dve na seba kolmé osi. Prvá je os sever-juh, ktorá sleduje líniu veľkej terasy a majestátneho schodiska. Druhá, os východ-západ je vytváraná Veľkým kanálom (Le Grand Canal). Parter "à la française" sa rozprestiera medzi Veľkým kanálom a terasou. Je vyložený bazénmi, zdobia ho vázy a sochy, ktoré pochádzajú zväčša z 19. storočia a predstavujú slávne osobnosti spojené s bohatými dejinami panstva. Obe polovice parteru boli pôvodne lichobežníkového pôdorysu, čo spôsobovalo, že sa vďaka hre s perspektívou javili väčšie. Tento rafinovaný efekt bol odstránený počas rekonštrukcie v XIX. storočí, tá im dala presný obdĺžnikový pôdorys. Zvyšky zelených brodérií sa zachovali v Jardin de la Volière (hneď pri zámku, na západnej strane) a v záhrade La Maison de Sylvie (1671).

Samota
  • Anglicko-čínsky park

Na východ od ústrednej časti parku Le Nôtre sa nachádza anglicko-čínsky park (1772). Na zákrutách jeho cestičiek popri úzkom kanáli sa nachádzajú viaceré záhradné stavby (umelé skaliská, kamenné mostíky). V 1774 bola v tejto časti parku dobudovaná štylizovaná samota. Samota pozostávala zo siedmych rustikálnych domčekov, dodnes sa z nich zachovalo päť, v jednom z nich, v mlyne, sa nachádza reštaurácia.

  • Anglický park

Park na západ od ústrednej časti bol navrhnutý Victorom Buboisom (1817), architekt zachoval niekoľko pôvodných úprav Le Nôtra (napr. Ostrov lásky). Zo záhradných stavieb postavených Duboisom stojí už iba Venušin chrám. Ako napovedá pomenovanie parku, jeho kľukaté cestičky a zákutia sú protikladom ústredného geometrického parteru.

  • Park Avilly

V tejto časti parku sa nachádza mini-zoo s kengurou červenokrkou a vzácnymi albínmi tohto druhu.[1]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2016-09-04]. Dostupné online. Archivované 2016-09-06 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Château de Chantilly na francúzskej Wikipédii.