Zámok Humprecht

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zámok Humprecht

Humprecht, predtým aj Humprechtsberg, je zámok s výraznou oválnou stavebnou dispozíciou ležiaci na návrší pri meste Sobotka. Postavený bol v rokoch 1666 – 1668.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Humprecht je lovecký zámoček a bol letným sídlom Humprechta Jana Černína z Chudenic, cisárskeho veľvyslanca v Benátkach. Návrh vytvoril Carlo Lurago v štýle manierizmu, s prvkami neskorej renesancie a raného baroka, pravdepodobne ako parafrázu Galatskej veže v Istanbule. Stavbu prebiehajúcu v rokoch 1666 – 1668 viedol Francesco Ceresola, ktorý tiež zámok po požiari v roku 1678 opravil a zvýšil o jedno poschodie. Tým však boli preťažené základy, takže museli byť zbúrané prízemné hospodárske budovy a základy spevnené kvádrami z pieskovca. Zlatý polmesiac bol na vrchol umiestnený v roku 1829 namiesto pôvodného zhrdzaveného slovanského kríža na základe povestí o tom, že Humprecht Černín bol väznený v Turecku.

Po Černínovcoch zámok kúpila v roku 1738 rodina Netolických (Václav Kasimir Netolický z Eisenberga), ale pomaly chátral. V rokoch 1937 – 1939 bol rekonštruovaný. Za druhej svetovej vojny o ňom Nemci uvažovali ako o možnej leteckej pozorovateľni. V 70. rokoch 20. storočia bol zámok dôkladne opravený.

Stavba a interiér[upraviť | upraviť zdroj]

Lovecký zámok s oválnym pôdorysom je umiestnený na čadičovom návrší nad mestom. Nad prvou strechou je umiestnená menšia oválna vežička zakončená špicatou kužeľovitou strechou, na ktorej sú umiestnené štyri komíny, a ktorá je zakončená polmesiacom. V hornej časti spodného poschodia sa nachádza drevená ochodza umiestnená na kamenných krakorcoch. V zámku je 27 miestností, uprostred stavby sa nachádza šestnásť metrov vysoká osová hodovná sieň s výbornou akustikou, kde sa často konajú koncerty. Na jej strope je namaľovaný znak Černínovcov od Rudolfa Beneša, v dolnej časti maľby al secco od R. Wiesnera vzťahujúca sa k životu Jana Humprechta. V miestnostiach rozostavaných do kruhu je umiestnená zámocká expozícia a v miestnostiach druhého poschodia expozícia Múzea mesta Sobotky – napr. Mánesov Prapor Národní gardy z roku 1848. Tzv. „myšou dierou“ možno vystúpiť na vežu, odkiaľ je pekná vyhliadka na celý miestny kraj.

Okolo zámku je obora na jelene, neskôr premenená na bažantnicu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Humprecht na českej Wikipédii.

Súradnice: 50°28′13″S 15°10′11″V / 50,470278°S 15,169722°V / 50.470278; 15.169722